Naar een nieuwe worldsense

16 December 2018 in Lezing

In het laatste hoofdstuk van ‘Les Damnés de la Terre’ zegt psychiater en schrijver Frantz Fanon dat het Westen maar niet ophoudt het over dé mens te hebben terwijl zij haar, overal waar ze hem tegenkomt, uitmoordt. Fanon pleit er dan ook voor dat de mens opnieuw moet worden uitgevonden; in de koloniën moet men tot een nieuw denken komen, een project dat recht doet aan de mens.

In deze lezing zal Grâce Ndjako twee denkers belichten, Mogobe Ramose en Oyèrónkẹ́ Oyèwùmí, die ieder op eigen wijze invulling geven aan deze oproep tot het dekoloniseren van het denken, het dekoloniseren van het mensbeeld dat hen eeuwenlang is voorgeschoteld. Beiden leveren kritiek op het Europese denken en de epistemologieën die zij voort heeft gebracht. Deze zouden leiden tot creatie van de ander. Oyewumi wil het dan ook niet hebben over een Weltanschaung, maar een nieuwe World Sense, en zij grijpt terug naar de Nigeriaanse Ifá kenleer om tot een nieuw mensbeeld te komen.

Filosoof en politicoloog Grâce Ndjako studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Tijdens haar studie heeft zij zich vooral bezig gehouden met postkoloniale kwesties. Haar scriptie schreef ze over de mogelijkheidsvoorwaarden van een oorspronkelijke Afrikaanse filosofie en de vraag in hoeverre Afrikaanse filosofie los staat van Westerse filosofie. Ze is teaching-assistant niet-Westerse filosofie aan de UvA. Met haar stichting Black Renaissance organiseert ze lezingen en Masterclasses pan-Afrikaanse filosofie.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden!

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

27 May 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...

Zelfbewust samenleven

20:00 - 22:00 22 May 2019 Apostolisch Genootschap Amsterdam

Samenleven met anderen zonder jezelf te verliezen, hoe doe je...

Dr. Digital. In therapie met technologie

20:00 - 22:00 20 May 2019 De Nieuwe Liefde Amsterdam

Op welke manier kun je technologie gebruiken voor je eigen...

Hoe herstellen we onze band met de natuur – Florentijn van Rootselaar

15:00 - 17:00 19 May 2019 The College Hotel - Amsterdam

Voor het eerst in de geschiedenis oefent de mens invloed...