Muzikale verbeelding met Laurens ten Kate

14 March 2018 in

Van Monteverdi naar Bowie: vrijzinnige visies op de liefde. Liefde, erotiek, seksualiteit: het zijn thema’s die in de moderne tijd steeds nadrukkelijker de literatuur, het theater maar vooral de muziek gaan beheersen. Laurens ten Kate laat in deze lezing zien dat de liefde in de moderne cultuur steeds het spannende gebied tussen humanisme en religie, tussen menselijk geluk en spirituele overgave in beeld brengt.

De rijke muzikale tradities, van Monteverdi’s madrigalen via Schuberts liederen tot de ballads van David Bowie, openen telkens onze ogen voor dat grensgebied. Daarin zijn ze op en top vrijzinnig, want ze zoeken in vrijheid naar de zin van wat ons ontsnapt: het geheim van de liefde. Niet voor niets zijn het juist de vrijzinnigreligieuze bewegingen geweest die, in dialoog met schrijvers, dichters, kunstenaars en musici dit geheim hebben willen ontrafelen.

Liefde

Aan de hand van Ten Kates lezing buigen we ons over dit fascinerende aspect van de geschiedenis van de vrijzinnigheid. Laurens ten Kate is Bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek Utrecht. Zijn leerstoel wordt gedragen door de Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed (SSVG).

Bron afbeelding: Clem Onojeghuo via Unsplash