Monumentendag in Remonstrantse kerk Lochem-Zutphen

14 September 2019 in Tentoonstelling

Op zaterdag 14 september staan de deuren van de Remonstrantse kerk, die een gemeentelijk monument is, weer wijd open.

Er is een bescheiden fair, er klinkt muziek waar men van kan genieten in het speciaal ingerichte faircafé. Oude foto’s tonen de bouwhistorie en er is informatie over deze Remonstrantse kerkgemeenschap in de Achterhoek.

De hoge ruimte met het houten zadeldakplafond is bijzonder. Zittend in het faircafé kan de bezoeker genieten van de goede akoestiek. Vanaf 11 uur is Herman Nossent op de vleugel te horen. Marianne Weenink bespeelt om 13.30 uur dezelfde vleugel en Jaap Bax besluit de muzikale optredens om 14.30 uur met orgelspel.

Een sortering van kleine en grotere kunstwerken wordt voor een bescheiden prijs aangeboden. Ook is er een verscheidenheid aan boeken te koop. De opbrengst is ten bate van het vleugelfonds dat de aanschaf in 2016 van dit prachtige instrument financierde.

Dit jaar bestaan kerk en gemeente 140 jaar. De bouw startte in 1879 op een vrij perceel tussen Nieuwstad en Nieuwe weg. Omstreeks die tijd werden de eerste villa’s aan de Nieuweweg gebouwd. Op de foto’s zijn bouwhistorie van de kerk en ontwikkelingen in de buurt goed te volgen. Dichtbij de kerk zijn de laatste decennia enkele oude panden vervangen door appartementen. Maar kerk en torenspits blijven deze bijzondere buurt net buiten de wallen markeren!

www.lochem-zutphen.remonstranten.nl

Bron afbeelding: Lochem Zutphen Remonstranten