Mix en Match van religie van vandaag

23 mei 2017 in Lezing

Religieus zijn betekent niet dat je past binnen de grenzen van een religie. Voor veel mensen zijn rituelen belangrijker dan overtuigingen. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking combineert elementen uit verschillende religieuze tradities en levensbeschouwingen. 

Manuela Kalsky en André van der Braak deden onderzoek naar dit verschijnsel, dat in vaktermen Multiple Religious Belonging heet. Hoe ziet zingeving voorbij traditionele grenzen er uit? Wat zijn die grenzen eigenlijk, en waarom zijn ze wel of niet belangrijk?

Manuela Kalsky geeft een mini college over de resultaten van het onderzoek. Rikko Voorberg gaat in gesprek over geloven voorbij grenzen. Hij spreekt met onder anderen Narsingh Balwantsingh, hindoe met voorliefde voor soefisme, André van der Braak, die zich christen en boeddhist noemt, en Berthe van Soest, die zich als christelijk theoloog laat inspireren door Tarot en Hare Krishnqa. Lies Müller, joods en chazan, zingt een duet met imam Mehmet Yurek.

Religie mixen

Rosita Steenbeek vertelt over haar spiritualiteit en is de eerste ontvanger van de glossy MiX. Deze glossy gaat over geloven voorbij grenzen: er staan portretten in van ´mixers´, columns van o.a. Nilgün Yerli en Mounir Samuel, interviews met de onderzoekers en quotes van bekende Nederlanders zoals cabaretier Jörgen Raymann, tv-presentatrice Annemiek Schrijver en zenleraar Ton Lathouwers. Bezoekers van dit programma ontvangen een exemplaar.

Aanleiding voor dit programma en de glossy is de afronding van twee vierjarige onderzoeksprogramma’s naar multireligiositeit, aan de Vrije Universiteit en aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. De eenmalige glossy MiX wordt uitgegeven door Amsterdam University Press en is vanaf 23 mei in de boekhandel te koop.

Gerelateerde evenementen


Cursus: kloosterweekend Abdij Maria Toevlucht

7 juli 2017 - 9 juli 2017 Abdij Maria Toevlucht

Samen met een groep de stilte beleven, het ritme van...

Lezing: De graalboodschap en graalsbeweging

10.30 uur 18 juni 2017 De Kapel Bloemendaal

In de jaren 1923 tot 1938 schreef Abd-ru-shin (Oskar Ernst...

Lezing: het milieu in de wereldgodsdiensten door Katrijne Bezemer

10.30 uur 11 juni 2017 De Kapel Bloemendaal

Er is veel aandacht voor duurzaamheid om de ons omringende...

Symposium: Weg met de bijbel

10:30 - 16:00 9 juni 2017 Doopsgezinde Vermaning Haarlem

In maart 2017 kwam het boek ‘Weg met de Bijbel....