Lezing: Meester Eckhart by candlelight door Marga Haas

15 december 2017 in Lezing

De middeleeuwse mysticus Meester Eckhart leefde zeven eeuwen geleden, rond het jaar 1300. Je zou zeggen dat zijn werk inmiddels wel verjaard is. Maar niets is minder waar.

Sterker nog: zijn populariteit is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. Wat hij schreef over God en mens is nog steeds actueel. Mensen herkennen in zijn woorden iets van zichzelf, iets van God, iets waarnaar zij verlangen. Zijn woorden zijn zo open, dat hij mensen met verschillende achtergronden  en verschillend in kerkelijke betrokkenheid, aanspreekt.

Eckhart

Over zeven eeuwen heen spreekt Meester Eckhart dus tot ons hart. Dat wil niet zeggen dat zijn woorden eenvoudige kost zijn. Integendeel. Je moet je tanden erin zetten en ze herkauwen, maar dan blijken ze zeer voedzaam.

Marga Haas komt naar Bennekom om ons kennis te laten maken met deze middeleeuwse mysticus. Zij verzorgt een toegankelijke avond, waarop Meester Eckhart centraal staat. Ze laat hem zelf aan het woord, we lezen samen delen uit zijn ‘Levenslessen’ en uit een enkele preek. De avond sluiten we af met meditatieve stilte, waarin enkele citaten van Eckhart klinken.

Marga Haas (1972) woont in Middelburg en is werkzaam als geestelijk verzorger in het plaatselijke hospice. Daarnaast verdiept zij zich in de mystiek. Zij geeft o.a. bezinningsavonden en stiltedagen. Over Meester Eckhart schreef ze een bundeltje: ‘God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart’. Dit boekje is op deze avond te koop bij de auteur. Elke twee weken publiceert ze een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Die overwegingen zijn gekleurd door wat zij op haar geestelijke weg tegenkomt. U kunt die overwegingen ontvangen in uw mailbox; een abonnement kost niets.  Marga Haas

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

17 februari 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...

Hoe herstellen we onze band met de natuur – Florentijn van Rootselaar

15:00 - 17:00 19 mei 2019 The College Hotel - Amsterdam

Voor het eerst in de geschiedenis oefent de mens invloed...

Cicero en Montaigne: vriendschap, moraal en politiek

15.30 - 17.15 2 april 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

In deze cursus staat enerzijds de lectuur van een dialoog...

Het appel van Nietzsche op de verantwoordelijke mens in een hedendaags (feministisch) filosofisch perspectief

20:00 26 maart 2019 Koorkerk - Middelburg

Woon je in Zeeland en mag het geloof voor jou...