Masterclass Hannah Arendt

18 januari 2019 in Cursus

Denker en schrijfster Hannah Arendt (1906-1975) is één van de belangrijkste politieke filosofen van de twintigste eeuw. Wie was zij? Wat kan men van haar leren? Wat zijn de pijlers van haar filosofie die ons vandaag kunnen inspireren?
Ook nu nog zijn haar woorden van betekenis voor ons doen en laten. Erik Pool verzorgt een masterclass zodat men kan kennismaken met haar en haar gedachtegoed.

Arendt schudde de wereld op toen ze in The New Yorker publiceerde over het proces van Adolf Eichmann in 1961. Furieus werd gereageerd op de beweringen die de Duits-Amerikaanse filosofe – met een Joodse achtergrond – over Eichmann en zijn daden maakte. Ze vroeg zich af of hij wel echt het monster was waar iedereen over sprak of dat zijn daden werden ingegeven door het gedachteloos accepteren van bevelen.

Haar verslag werd een filosofisch relaas over de banaliteit van het kwaad en een oproep om niet gedachteloos te leven. ‘Het is een trieste waarheid’, schrijft Arendt, ‘dat het meeste kwaad wordt aangericht door mensen die nooit hebben besloten om goed of kwaad te zijn.’ In die gedachteloosheid verdwijnt elke deugd en compassie die we als mens tot mens hebben. Elke kritiek verstomt. Met gedachteloosheid verdwijnt elke kritische distantie – de ruimte – die wij als mens nodig hebben om écht te denken en te handelen. (Ivana Ivkovic In FilosofieMagazine).

Aanmelden (vermeld activiteit, datum, naam en telefoonnummer) kan via lascuola@xs4all.nl

Bron afbeelding: Wikipedia / Public Domain

Gerelateerde evenementen


Geen idee – Jan Warndorff

19:45 27 februari 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

De populariteit van levenskunst en mindfulness laat zien dat steeds meer mensen...

Aardse mystiek – Arnold Ziegelaar

20:00 - 22:00 30 januari 2019 Utrechts Stedelijk Gymnasium - Utrecht

Aardse mystiek is een hedendaagse vorm van religiositeit die niet...

Als de Liefde voorbij is – Jan Drost

19:45 29 januari 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

Wat als je geliefde jou van het ene op het...

Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen – Herman De Dijn 

19:30 - 21:00 10 januari 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

Vuurwerk afsteken bij Oud en Nieuw, de trouwring als symbool...