Making sense of our past – Michael Ondaatje en Stine Jensen

19 April 2019 in Gesprek

Wat weten we over ons verleden? En hoe proberen we ons eigen leven te begrijpen? Tijdens deze avond spreekt een van de meest invloedrijke schrijvers van de afgelopen eeuw, Michael Ondaatje, met de filosoof Stine Jensen over onze relatie met ons verleden, onze familiebanden, de manier waarop het geheugen werkt en ons verlangen om te begrijpen waar we vandaan komen.

‘We ordenen ons leven aan de hand van verhalen die we nauwelijks kennen.’ Zo schrijft Ondaatje in zijn nieuwst roman Blindganger (‘Een meesterwerk’ volgens De Groene Amsterdammer en De Standaard, en ‘tergend mooi’ volgens de Volkskrant.). Tijdens dit evenement onderzoeken we samen met Man Booker Prize-winnaar Ondaatje, bekend als auteur van The English Patient, hoe we onze eigen verhalen begrijpen – en niet begrijpen – en wat dit betekent voor ons leven.

De manier waarop we ons verleden proberen te begrijpen is een thema dat in veel boeken van Ondaatje aanwezig is. The English Patient draait om de (ontbrekende) herinneringen van ‘de Engelse patiënt’. En in zijn (semi-)autobiografische werk Running in the Family zoekt Ondaatje naar zijn eigen verleden en probeert hij een manier te vinden om de gaten in zijn kennis op te vullen. Hij keert op meesterlijke wijze terug naar dit thema in Blindganger, waarin we meegaan met Nathaniel die zijn jeugd probeert te begrijpen. Waar was zijn moeder heengegaan? Wie waren de vreemde mannen die voor hem en zijn zus zorgden? Welke informatie is betrouwbaar? En hoe hangt het allemaal samen?

Bij het lezen van Ondaatje realiseren we ons hoe gefragmenteerd en onvolledig onze kennis van waar we vandaan komen is, terwijl we verlangen om onszelf en de wereld waarin we ons bevinden te begrijpen. Tijdens dit evenement gaan we samen met Ondaatje dieper in op deze thema’s en proberen we ons eigen leven een beetje beter te duiden.

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...

Aldus sprak Zarathoestra

10.30 - 16.30 3 July 2019 - 4 July 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

In deze cursus wordt Nietzsches Aldus sprak Zarathoestra besproken in...

Sleutel tot Aristoteles

16:00 29 June 2019 Boekhandel De Groene Waterman - Antwerpen

Hoe kan het dat teksten van bijvoorbeeld Aristoteles na 2400...