Lezing: World without Mind door Franklin Foer

18 October 2017 in Lezing

Google, Facebook, Apple en Amazon maken ons tot een eenheidsworst. We geven ‘Big Tech’ onze data en verkopen daarmee onze ziel. We denken niet meer zelf na, stelt de Amerikaanse journalist en bestsellerschrijver Franklin Foer. Er is sprake van een existentiële dreiging. Het is hoog tijd voor verzet. Leer wat er op het spel staat en denk verder over hoe we het tij kunnen keren.

Big Tech droomt groot en presenteert zich graag als voorvechter van individualisme en diversiteit. We zouden bijna vergeten dat het ook gewoon bedrijven zijn. Zo klinkt het prachtig wanneer Google zegt dat ‘informatie vrij wil zijn’ en dat zij het als taak zien om iedereen ter wereld toegang tot het wereldwijde web te geven, de hive-mind die ons samen slimmer zal maken, maar het sluit natuurlijk vooral goed aan bij Google’s businesscase. Hoe meer informatie zij gratis aan kunnen bieden, hoe meer advertenties zij kunnen verkopen.

Big tech

Met onze data hebben Big Tech de sleutel tot onze aandacht in handen gegeven. Hoe bieden we weerstand aan de algoritmes die schuilgaan achter onze Facebook-feed, Google-zoekresultaten en Amazon-aanbevelingen, die ons voorkoken wat ons het lekkerst smaakt? Met deze kaping van onze aandacht komt ons vermogen tot contemplatie in het gedrang. En daarmee onze vrije wil.

Franklin Foer is journalist en schrijver. Hij is correspondent bij The Atlantic en voormalig hoofdredacteur van New Republic. Hij is de broer van Jonathan Safran Foer en Joshua Foer en is volgens zijn broers de slimste van het stel. Hij schreef onder meer How Sockers Explains the World: An Unlikely Theory of Globalization (2004) en World Without Mind. The Existential Threat of Big Tech (2017).

Aanmelden kan via deze link.

Bron afbeelding: Benjamin Dada via Unsplash