Lezing: het representatieve denken van de wereldburger

19 March 2017 in Lezing

De menselijke verbeeldingskracht maakt het mogelijk het eigen oordeel op te schorten door het in het licht te bezien van alle andere mogelijke oordelen. Dit kan echter alleen als men zichzelf verplaatst in de ander om al hun standpunten te onderzoeken..

Dat is wat kritisch denken is voor Hannah Arendt; een reflectie op het begrijpen van de ander. Ondanks dat het kritische denken zich volgens haar enkel voltrekt als we alleen zijn met onszelf, zijn we toch nooit volledig geïsoleerd van alle andere mensen. Die worden namelijk voor de geest tegenwoordig gemaakt door middel van de verbeeldingskracht.

Representatief denken

Op deze manier beweegt zich het kritische denken in een openbare en naar alle kanten open ruimte. Het kritische denken stelt zich dan op het standpunt van Immanuel Kants wereldburger.

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, columnist bij Radio Swammerdam|AmsterdamFM en projectmanager in de zorg. Op haar eigen website publiceert zij over filosofie, kritisch denken en feminisme. Ook geeft ze lezingen en neemt ze geregeld deel aan publieke debatten. Op zoek naar rechtvaardigheid en vrijheid bestrijdt ze seksisme, racisme en elke andere vorm van discriminatie en marginalisatie.

 

Gerelateerde evenementen


Filosofisch café: Het welgetemperde gemoed – Jos Kessels

19:45 23 October 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

In Het welgetemperde gemoed geeft Jos Kessels een aanzet tot...