Lezing: fanatisme en intolerantie door religie door Hetty Zock

23 mei 2017 in Lezing

Wat is het verschil tussen de Dalai Lama en een Al-Quaeda leider als Osama Bin Laden? Tussen een evangelicale christen die artsen van een abortuskliniek vermoordt en een christelijke pacifist als Albert Schweitzer? En zijn de Nederlandse Jihad strijders die naar Syrië gaan om hun leven voor Allah te geven religieuze martelaren of terroristen? Bijzonder hoogleraar levensbeschouwing van de RU Hetty Zock legt uit. 

Religie – en dat is niets nieuws – blijkt niet alleen het goede in mensen te mobiliseren, maar ook een rol te spelen bij intolerantie en fanatisme. Door de vele gewelddadige conflicten in de wereld lijkt religieus extremisme toe te nemen. Ook in de politiek zie je dat zwart-wit denken toeneemt: de grote middenpartijen worden kleiner, en de hoop wordt gesteld op sterke leiders (m/v) ter linker- en rechterzijde, die eens op orde zaken zullen stellen.

Fanatisme

Het is niet eenvoudig om in de huidige samenleving je richting te bepalen. Wat zijn geloofwaardige idealen en waarden? Hoe behoud je het juiste midden? Welke vormen van geloof en politiek stimuleren tolerantie en verdraagzaam samenleven? Een uitdaging voor moderne gelovigen, die de dingen graag van alle kanten bekijken.

In deze lezing zal vanuit een psychologische invalshoek gekeken worden naar de wortels van intolerantie en onverdraagzaamheid en naar het belang van idealen en ‘heiligen’ – inspirerende voorbeeldfiguren – voor een gezonde ontwikkeling van het zelf en de samenleving.

Bron afbeelding: Rene Asmussen via Pexels

Gerelateerde evenementen


Cursus: kloosterweekend Abdij Maria Toevlucht

7 juli 2017 - 9 juli 2017 Abdij Maria Toevlucht

Samen met een groep de stilte beleven, het ritme van...

Lezing: De graalboodschap en graalsbeweging

10.30 uur 18 juni 2017 De Kapel Bloemendaal

In de jaren 1923 tot 1938 schreef Abd-ru-shin (Oskar Ernst...

Lezing: het milieu in de wereldgodsdiensten door Katrijne Bezemer

10.30 uur 11 juni 2017 De Kapel Bloemendaal

Er is veel aandacht voor duurzaamheid om de ons omringende...

Symposium: Weg met de bijbel

10:30 - 16:00 9 juni 2017 Doopsgezinde Vermaning Haarlem

In maart 2017 kwam het boek ‘Weg met de Bijbel....