Lezing: fanatisme en intolerantie door religie door Hetty Zock

23 mei 2017 in Lezing

Wat is het verschil tussen de Dalai Lama en een Al-Quaeda leider als Osama Bin Laden? Tussen een evangelicale christen die artsen van een abortuskliniek vermoordt en een christelijke pacifist als Albert Schweitzer? En zijn de Nederlandse Jihad strijders die naar Syrië gaan om hun leven voor Allah te geven religieuze martelaren of terroristen? Bijzonder hoogleraar levensbeschouwing van de RU Hetty Zock legt uit. 

Religie – en dat is niets nieuws – blijkt niet alleen het goede in mensen te mobiliseren, maar ook een rol te spelen bij intolerantie en fanatisme. Door de vele gewelddadige conflicten in de wereld lijkt religieus extremisme toe te nemen. Ook in de politiek zie je dat zwart-wit denken toeneemt: de grote middenpartijen worden kleiner, en de hoop wordt gesteld op sterke leiders (m/v) ter linker- en rechterzijde, die eens op orde zaken zullen stellen.

Fanatisme

Het is niet eenvoudig om in de huidige samenleving je richting te bepalen. Wat zijn geloofwaardige idealen en waarden? Hoe behoud je het juiste midden? Welke vormen van geloof en politiek stimuleren tolerantie en verdraagzaam samenleven? Een uitdaging voor moderne gelovigen, die de dingen graag van alle kanten bekijken.

In deze lezing zal vanuit een psychologische invalshoek gekeken worden naar de wortels van intolerantie en onverdraagzaamheid en naar het belang van idealen en ‘heiligen’ – inspirerende voorbeeldfiguren – voor een gezonde ontwikkeling van het zelf en de samenleving.

Bron afbeelding: Rene Asmussen via Pexels

Gerelateerde evenementen


Retraite: Leer van de natuur

24 november 2017 - 26 november 2017

Dit is een wederkerend evenement

De Hezenberg Hattem

Ben je op zoek naar bezinning, inspiratie en verdieping? Wil...

Cursus: Geloven onderweg door Theo Wierema

19:30 11 december 2017 Christus Triumfatorkerk

‘Geloven onderweg’ is letterlijk meebewegen in het veranderend landschap dat...

Lezing: Meister Eckhart door Marcel Braekers

14:00 2 december 2017 Christus Triumfatorkerk

Mystiek en gebed gaan ook over het dagelijkse leven, de...

Lezing: Wetenschap en God door Carlo Beenakker

20:00 29 november 2017 Duinzichtkerk

De relatie tussen de wetenschap en God  is sinds de...