Lezing: Begrijp jij het Midden-Oosten nog?

7 december 2017 in Lezing

Er gaat vrijwel geen dag voorbij of het Midden-Oosten is in het nieuws. Midden-Oosten deskundige Hans Luiten geeft op een lezing over wat er in dat deel van de wereld aan de hand is en hoe de zaken er zo voor kwamen te staan. Op donderdagavond 7 december 2017 in Emmeloord.

‘Bijna vier jaar na het begin van de Arabische lente is het Midden-Oosten grotendeels veranderd in een conflictzone waar landen elkaar bestrijden, burgeroorlogen uitgevochten worden en de Islamitische Staat (IS) de chaos heeft aangegrepen om een moorddadig bewind in te stellen’, zegt Luiten. Hij ontrafelt stap voor stap het labyrint dat het huidige Midden-Oosten vormt. Dat doet hij aan de hand van persoonlijke ervaringen en doorwrochte historische analyses.

Hans Luiten schreef samen met Sven de Graaf het boek ‘Begrijp jij het Midden-Oosten nog?’ (2016). In de lezing komen aan bod de verschillen tussen soennieten en sji’ieten, de Engelse en Franse kolonisatiepolitiek, de vroegere populariteit van leiders als Assad en Nasser, en uiteraard de vraag waarom de fundamentalistische islam zo’n enorme bloei lijkt door te maken. Verder analyseert hij de vele sociale, economische en religieuze verschillen die het Midden-Oosten zo kenmerken.

Organisatie door ‘Perspectief’, het samenwerkingsverband tussen het Humanistisch Verbond Noordoostpolder en de Vereniging van Vrijzinnigen te Kampen-Noordoostpolder.Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Dit kan door een mail te sturen naar Jannes Bosker, perspectief.nop@gmail.com.