Cursus: Ken uzelf met La Scuola

25 juli 2017 in Cursus

Met welke vraag worstel jij, waar wil jij aan werken? Kies je ervoor om zo door te gaan of ga je het anders aanpakken? In het groen van het Zuid-Hollandse dorp Nootdorp organiseren wij de summerschool Ken uzelf, een zomerse ontmoeting.

Veelal leven we en staan we amper stil bij wat er wérkelijk toe doet, waar het écht om draait in leven en samenleven. Ongemerkt zijn we gaan leven. We hebben ons aangepast aan hoe het hoort of hoe het gaat. Als een windvaan waaien we mee, ongeacht uit welke hoek die komt.
Zijn we ons bewust van ons denken, voelen en handelen? Wie heeft ons geleerd het leven te leven? Tijd om aan de slag te gaan!

‘Wie zijn taal niet verzorgt, verzorgt zijn gedachten niet. En wie zijn gedachten niet verzorgt, laat zijn ziel in lompen lopen.’
uit: Alicja Gescinska: ‘Een soort van liefde’

Het leven leven begint met je zelf erkennen én de wil om te kennen. Filosofische zelfkennis is gedachten, woorden onderzoeken. Gedurende drie dagen gaan we onszelf meer en meer leren kennen. We versterken daarmee het fundament van ons bestaan, het besef van ons zelf. We delen verhalen, genieten rijke maaltijden en maken plezier. We zoeken samen door opdrachten en socratische oefeningen, te beginnen met het formuleren van de vraag aan onszelf waarmee we deze drie dagen gaan werken. Ken uzelf, een zomerse ontmoeting.
Lees ook de brochure Ken uzelf

Op loopafstand is er een klein hotel voor de mensen die van ver komen.

‘Het is een misverstand te denken dat authentiek zijn betekent dat je alleen maar op jezelf gericht bent. Authenticiteit sluit solidariteit en goed burgerschap helemaal niet uit. Iemand die eerlijk is tegenover zichzelf, zal zich juist voortdurend de vraag stellen in welke vorm van betrokkenheid op de ander hij moet leven. Juist door je eigen grenzen te kennen ontdek je hoe belangrijk anderen voor je zijn. Dus juist door zorg voor onszelf ontwikkelen we ons zo goed mogelijk tot burger, partner en vriend.’
Joep Dohmen, filosoof

Aanmelden viawelkom@academievoorlevenskunst.nl (voor 1 april: 75 euro pp korting)

Begeleiding: Ria Pool Meeuwsen