Kwetsbaarheid – Christa Anbeek en Rob Compaijen

25 oktober 2018 in College

We zijn niet van onszelf maar van elkaar, stelt theoloog Christa Anbeek. En dat maakt ons kwetsbaar, want een geliefde kan opeens een ongeluk krijgen, ziek worden of bij je weg gaan. Je kunt dan vervallen in treurigheid, angst en piekeren. Kom luisteren hoe Christa Anbeek stelt dat spel en religie kunnen helpen om te gaan met deze kwetsbaarheid.

In onze maakbare samenleving is er weinig ruimte voor wat niet perfect is. Ook het onverwachte kunnen we maar moeilijk een plek geven, en daarom treft het ons soms extra hard. Om echt iets te leren van onze ervaringen, zegt Christa Anbeek, moeten ze onderzocht worden. Spel en religie kunnen daarbij helpen, omdat ze allebei gebaseerd zijn op doen alsof, op het creëren van een andere werkelijkheid te midden van deze.

Kwetsbaarheid

Volgens filosoof Rob Compaijen speelt ook vertrouwen een cruciale rol in onze relaties met anderen. Vertrouwen maakt ons kwetsbaar, want wanneer we iemand vertrouwen nemen we het risico dat we teleurgesteld worden. Compaijen stelt dat vertrouwen een midden is tussen een rationeel gerechtvaardigde beslissing en een wilde gok. Zeker in een tijd die sterk gericht is op het indammen van onzekerheid, leidt dat tot de vraag: is vertrouwen wel verstandig? Zijn er alternatieven? En hoe zouden we zijn zonder kwetsbaarheid?

Hoe verwelkom ik het vreemde en onverwachte? Hoe kan ik plezier beleven in plaats van te vervallen in angst en doemdenken? Hoe komen we van treurigheid naar verwondering?  Anbeek houdt een pleidooi voor een samenleving waarin ook plek is voor het kwetsbare en de onvermijdelijke eindigheid van dingen. Na twee korte lezingen gaan Anbeek en Compaijen met elkaar in gesprek over kwetsbaarheid en vertrouwen. Programmamaker Liesbeth Jansen leidt het gesprek.

Meer informatie of aanmelden? Klik hier.

Bron afbeelding: Jasmine Wallace via Nappy.co

 

Gerelateerde evenementen


Geen idee – Jan Warndorff

19:45 27 februari 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

De populariteit van levenskunst en mindfulness laat zien dat steeds meer mensen...

Gnostiek Jung in het heden

20:00 - 22:00 7 februari 2019

In de eerste jaren van onze jaartelling onderkende men vele...

Als de Liefde voorbij is – Jan Drost

19:45 29 januari 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

Wat als je geliefde jou van het ene op het...

De hemel bestormen (vol)

11 januari 2019 - 13 januari 2019 Fredeshiem - Steenwijk

Van bergen gaat een bijzondere kracht uit: het verlangen naar...