Kun je nog geloven wat je leest? – IJsbrand Terpstra

26 January 2020 in Lezing

We twijfelen tegenwoordig regelmatig over wat we voorgeschoteld krijgen als nieuws. Maar is dat altijd terecht? Wanneer moet je twijfelen en wanneer ben je zeker van je zaak?

Ook is de tijd dat we overal mensen tegenkwamen met uiteenlopende meningen voorbij. Vooral op internet krijgen we steeds die informatie die in ons eigen straatje past. De zogenaamde ‘filterbubbels’ zorgen voor een eenzijdig en beperkt wereldbeeld. Door gebruik te maken van nieuwe technieken lukt het onder meer politieke partijen, artiesten en ondernemers om eigen populariteit te veinzen. Wat zegt het aantal volgers en ‘likes’ over de echtheid van een bericht? Hoe kunnen we informatie die we via nieuwe media tot ons krijgen op waarde schatten? Welke rol hebben de traditionele media zoals kranten en tijdschriften hierin?

In deze bijeenkomst leert journalist en desinformatiespecialist IJsbrand Terpstra ons hoe nepnieuws werkt. Hij laat de technieken zien die worden gebruikt bij de verspreiding ervan. Aan de hand van actuele voorbeelden maakt hij inzichtelijk welke rol emotioneel taalgebruik speelt, hoe beeldmateriaal en conversaties op internet worden gemanipuleerd en op welke manier nepnieuws en een nepaccount te herkennen zijn.

IJsbrand Terpstra (1993) is historicus/journalist en maakt deel uit van de groep desinformatiespecialisten DROG. Door niet bang te zijn maar de technieken van desinformatie juist te omarmen, ontwikkelt DROG tegenwicht tegen nepnieuws en loopt daarmee voorop in de bestrijding ervan. De groep werkt onder meer voor verschillende Nederlandse en internationale ministeries.

www.wijzijndrog.nl

Bron afbeelding: Roman Kraft – Unsplash