Kloosterkamp 2019

10 July 2019 in Retraite

Een wifi-detox retraite voor studenten , 5 dagen kamperen in je eigen tent. Leven zoals in een klooster met getijden, werken en rust of leestijd. Vegetarisch biologisch eten, ‘s morgens om zes uur opstaan en ’s avonds om tien uur grote stilte. Fysieke arbeid, verdieping en meditatie. Het recept om tot jezelf te komen, en nu eens anders met anderen in contact te zijn.

Dit Kloosterkamp is niet een bestaand klooster. We zijn dus niet ‘op bezoek’. Wij zijn zelf de kloosterlingen die het pop-up klooster tot stand brengen. Een groep studenten uit heel Nederland die samen komen op een veld in Schaarsbergen, en hun tenten op zetten. Dat maakt het intens en bijzonder om een aantal dagen kloosterling te zijn. Het versterkt ook de impuls om uit het kamp mee te nemen wat waardevol is en wat je in het dagelijkse leven verder brengt. De regelmaat, het loslaten en oppakken van taken ieder op hun eigen tijd. De ruimte die ontstaat om telkens terug te komen bij jezelf.

Popup-klooster

Er is een ‘kapel’, en er is een staf van studenten , een coördinator , en een kloosterkamp ‘prior’ die beschikbaar is voor koers en coaching gesprekken. Er zijn workshops op creatief gebied, en momenten van spel en discussie. Maar bovenal is er tijd om stil te zijn en daardoor ‘anders’ met elkaar samen te zijn. Samen en ook alleen als dat nodig is.  De stilte aan tafel als er gelezen wordt tijdens het eten. Het nu eens niet alsmaar jezelf hoeven te uiten tegenover de mensen om je heen. Het maakt de momenten dat je elkaar spreekt meer bijzonder, en doet iets met je bewust zijn van de dingen en mensen om je heen.

Kloosterkamp is bewust geen festival of losse workshop, het is een gemeenschap bestaande uit een groep van 10 tot 25 mensen die samen iets opbouwen waar ieder aan bijdraagt en ieder iets van mee neemt. Elk jaar is het weer spannend wat er gaat ontstaan, en elk jaar hebben we na vijf dagen een band en willen we elkaar liever niet loslaten.

Kloosterkamp is gericht op en bedoeld voor studenten uit het HBO en universitair onderwijs. Voor mensen die ouder zijn dan 30 is er een Kloosterkamp 30 plus. Je kunt je opgeven via: https://kloosterkamp.nu

Bron afbeelding: Kloosterkamp / Arnhem Student Point