Inspiratiedag: Bronnen van de Islam

17 March 2018 in Festival

Wie heeft er nog oog voor het fijnzinnige islamitische gedachtengoed dat aan de basis lag van de westerse Renaissance? Wie heeft ooit ervaren wat het reciteren van soera’s met je kan doen? 

Tijdens Bronnen van de Islam wordt dieper in de historie en het gedachtengoed van de Islam gekeken en worden uitingen daarvan ervaren via lezingen, gesprekken en muziek. In deze tijd van polarisatie wil De Woudkapel mogelijkheden aanreiken om mensen met elkaar te verbinden. Daarbij wordt gezocht naar wat mensen ten diepste beweegt en raakt.

Deze dag staat onder leiding van Tarik Yousif, een enthousiaste Nederlandse filosoof, ondernemer, programmamaker en publicist. Tarik Yousif is o.a. bijzonder hoogleraar islamitische filosofie/religie aan de Universiteit van Leuven en gaf college aan de ‘School of Life’ in Amsterdam. Een van zijn uitspraken is: ‘De islam is gekaapt door theologen.’ Filosofie kan volgens Yousif, ook binnen de Islam, de zo gemiste openheid van geest stimuleren. Lees hier het artikel ‘Er is meer tussen fundamentalist en atheïst‘.

Programma:
* Introductie in de verschillende stromingen en historie van de Islam – door Tarik Yusif
* Kennismaking met enkele oude islamitische filosofen die ons westers denken mede hebben bepaald – door §
* Een interactief gesprek met levende denkers over religie en de huidige samenleving.
Met gasten: Enis Odaci (NieuwWij; oprichter Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme), Nuweira Youskine (journaliste, Islamologe) en Boris van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond, auteur en voormalig Tweede-kamerlid D’66)
* Afsluiting met prachtige Arabische muziek door: Nizar Rohana (ud), Modar Salama (percussie: darbuka, riq) en Marianne Noordink (fluit en nay).

Bestel hier kaarten

Bron afbeelding: Vladimer Shioshvili via Flickr