Inleiding in het Boeddhisme – Matthijs Schouten

29 January 2020 in Cursus

Het boeddhisme is geen godsdienst maar een praktische methode gericht op het ontwikkelen van innerlijke vrede en mededogen. Deze methode kan ook voor ons, hier in het westen, van betekenis zijn, welke religie ons ook eigen is.

Matthijs geeft deze inleiding in het Boeddhisme nu voor de twintigste keer en toch weet hij door de manier waarop hij alles net weer wat anders belicht steeds weer opnieuw te boeien. Het is dan ook geen enkel probleem om de cursus meerdere malen te volgen. De belangrijkste praktijk van het boeddhisme is meditatie. Gedurende de vier avonden zal daarom ook aandacht gegeven worden aan meditatie. Hiervoor zal een techniek gebruikt worden die in vrijwel alle boeddhistische scholen wordt toegepast: concentratie op de ademhaling. Met deze techniek kan geleidelijk een zekere geestelijke rust ontwikkeld worden.

Cursusdata: 29 januari, 5, 12 en 19 februari 2020

Prof. dr. Matthijs G.C. Schouten (1952) studeerde biologie, vergelijkende godsdienstwetenschappen en Keltische taal- en letterkunde. Hij is ecoloog en filosoof bij Staatsbosbeheer. Hij heeft een aanstelling als buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel bij de Wageningen Universiteit en hij is  hoogleraar natuur- en landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork (Ierland). Hij schreef het boek ‘Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief’. Daarnaast is hij boeddhist en meditatieleraar in de Birmaanse boeddhistische traditie.

Bron afbeelding: olaf scheffers via Unsplash