Indiase filosofie: traditie en vernieuwing als eeuwige weg

24 January 2019 in Cursus

Het Morgenland. Zo werd India vanaf de negentiende eeuw in het Westen aangeduid. Filosofen en gelukszoekers meenden in dit cultuurgebied een tegengif voor de gebreken van hun eigen maatschappij te vinden. In de vorige eeuw werd dit romantische project herhaald door de hippies. Maar wat houdt de Indiase filosofie werkelijk in?

Gezien het grote aantal zelfhulpboekjes met baardige grijnzende goeroes omringd door roze lotusbloemen, staat de Indiase filosofie bekend als zweverig. Het tegendeel is echter waar: vanaf het begin hecht de Indiase wijsgerige traditie grote waarde aan logica en argumentatie. Tijdens de cursus maakt u kennis met de oerbronnen van India: het vedische denken. De anonieme filosofen uit ca. 800 v.Chr. dachten voor het eerst na over hoe het universum is ontstaan en wat de plek is voor de mens. Hun gedachtegang wordt verder uitgewerkt door de grote scholen van het hindoeïsme en het boeddhisme.

Het debat tussen deze twee stromingen heeft een groot deel van het Indiase filosofische landschap gedomineerd. U onderzoekt deze controverse aan de hand van twee wijsgerige kopstukken: de hindoe Shankara en de boeddhist Nagarjuna. Terwijl Shankara zijn systeem rondom een alomtegenwoordige God bouwt, gaat Nagarjuna juist uit van de leegte: er is nergens een onsterfelijke entiteit te vinden. Hun discussie raakt aan allerlei actuele kernvragen uit de filosofie, zoals: Wat is de grens van menselijke kennis? Hebben we een vrije wil? Wat is de werkelijkheid?

Behalve de klassieke filosofen uit het hindoeïsme en boeddhisme komen ook moderne Indiase denkers aan bod. Figuren als Mahatma Gandhi en Swami Vivekananda reageerden op de bezetting van hun land door de Britten. Daarnaast spanden zij zich in voor de modernisatie van hun land. Gandhi uitte bijvoorbeeld felle kritiek op het kastensysteem omdat de heilige teksten zelf al beweerden dat alles uit een goddelijke bron voortkwam. Hoe kun je dan nog discrimineren?

Cursus start op donderdag 24 januari en duurt tot en met 4 april (muv 7 maart).

Meer info? Klik hier! 

Bron afbeelding: Ryan Baker via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...

Aldus sprak Zarathoestra

10.30 - 16.30 3 July 2019 - 4 July 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

In deze cursus wordt Nietzsches Aldus sprak Zarathoestra besproken in...

Sleutel tot Aristoteles

16:00 29 June 2019 Boekhandel De Groene Waterman - Antwerpen

Hoe kan het dat teksten van bijvoorbeeld Aristoteles na 2400...

Het Colloquium Levensfilosofie: Rouw en Verdriet

11.00 - 17.00 22 June 2019 Universiteit Leiden

Rouw en verdriet voeren ons naar de existentiële dimensie van...