Ik bewaar, dus ik ben met filosoof Lisa Doeland

16 mei 2018 in Film

Sommige mensen bewaren alles, anderen leven het liefste met zo min mogelijk spullen. Welke plaats nemen spullen in, in je leven en onze maatschappij? Wanneer krijgt iets een persoonlijke lading en wordt het meer dan een nuttig ding? Bekijk de documentaire Bewaren en ga in gesprek met filosoof Lisa Doeland over het nut van bewaren.

Aan de spullen in de documentaire Bewaren kleven betekenisvolle herinneringen. Juist die herinneringen en verhalen nodigen volgens Lisa Doeland uit tot bewaren. Zo gooien we dingen ook minder snel weg. Maar in onze  consumptiemaatschappij hebben we heel gemakkelijk toegang tot een oneindige stroom nieuwe spullen. Is dat misschien de reden waarom we ons niet meer zo makkelijk aan ze hechten en dus massaal ontspullen? Hoe verhouden wij onszelf tot onze persoonlijke eigendommen?

Over Bewaren

Haar hele leven lang bewaart regisseuse Digna Sinke allerlei dingen, variërend van suikerzakjes en oude kranten tot al haar agenda’s vanaf 1964. In de documentaire Bewaren gaat ze op zoek naar de redenen waarom ze dat doet. Er is namelijk een tegenbeweging in gang gezet van mensen die bijna niets meer bewaren. In een minimalistisch leven in de 21e eeuw gaat het om ervaringen in plaats van herinneringen; digitale nomaden hebben immers alleen een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon nodig. Digna Sinke vraagt zich af of het echt bijna afgelopen is met de wereld zoals zij die gekend heeft, en of zij zich ook moet ontdoen van de ballast die haar verhindert in het nu te leven.

Gespreksleider Tjidde Tempels trapt de avond af met filosoof Lisa Doeland. Zij neemt een waardevol object mee uit haar persoonlijke collectie. Wat betekent het object voor haar? Hierna start de documentaire Bewaren. Na afloop van de film gaat Tjidde samen met Lisa in op onze verhouding tot onze eigendommen. Waarom bewaren we?

Voor aanmelden, klik hier.

 

Gerelateerde evenementen


Geen idee – Jan Warndorff

19:45 27 februari 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

De populariteit van levenskunst en mindfulness laat zien dat steeds meer mensen...

Als de Liefde voorbij is – Jan Drost

19:45 29 januari 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

Wat als je geliefde jou van het ene op het...

De stilte voor de woorden – Jan Bor

15:00 - 17:00 16 december 2018 The College Hotel - Amsterdam

Ben ik het beeld dat ik van mijzelf meedraag? Ben...

Ubuntu, een Afrikaanse filosofie – Annette Mul

19:45 28 november 2018 Remonstrantse kerk - Haarlem

Ubuntu. Een Zuluwoord, maar een universeel concept. Umntu Ngmuntu Ngbantu...