High Tea: welke ankers hebben wij in deze tijd?

12 December 2017 in Gesprek

Duik in het boek ‘De verschrikkelijke kinderen van de nieuwe tijd’ geschreven door cultuurfilosoof Peter Sloterdijk tijdens een high tea onder leiding van Heine Siebrand in de prachtige Geertekerk in Utrecht.

Hoe de mens zich heeft losgemaakt van religieuze instellingen? De verdieping van het leven wordt niet meer gehoord in een verre afzender, maar “sie geschieht permanent (…) kraft der entgegenkommender Offenheit der Welt selbst” (citaat uit Nach Gott, Peter Sloterdijk).

Een mens kan niet zonder ankers. Onze gehaaste en volgens Sloterdijk hysterische samenleving, die zich dagelijks aan gaande en komende metaforen even snel verbindt als weer loslaat en overboord gooit, is naarstig op zoek naar nieuwe ankers. Maar welke?

De High Tea’s zijn luchtige bijeenkomsten rond een filosofische, literaire of spirituele tekst. Je hoeft er niets voor voor te bereiden. Met na afloop het plezierige besef dat je polsstok langer is dan je eerder had gedacht. De setting? Een filosofisch café: je mag altijd komen of een enkele keer aanschuiven. Gewoon om te ontmoeten, te luisteren, een vraag te stellen of mee te discussiëren. Om beurten zorgen de deelnemers voor de aankleding van deze high tea met al dan niet zelfgemaakte culinaire lekkernijen.

Foto: Peter Albrektsen @Freeimages

Gerelateerde evenementen


Brandend verlangen om op te gaan in God

12:00 - 14:00 24 March 2020

In het nieuwste boek ‘Brandend verlangen’ van theoloog Wim Jansen,...

Ontvouwen – Tjeu van den Berk

20.00 3 March 2020 Westvest90 - Schiedam

Het idee dat je je handen moest vouwen om met...

Wederkerigheid van godskennis en zelfkennis

17:00 - 16:00 21 February 2020 - 23 February 2020  St. Michaël - Steyl

Dit weekend geeft je de ruimte om in stilte, in...