Het appel van Nietzsche op de verantwoordelijke mens in een hedendaags (feministisch) filosofisch perspectief

26 March 2019 in Lezing

Woon je in Zeeland en mag het geloof voor jou wel een tikkeltje lichter? Dan is de Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen wat voor jou.

In “De Geboorte van de Tragedie” (1872) is het centrale thema de Griekse cultuur die zich heeft ontwikkeld vanuit de dynamiek van twee principes, verbeeld in twee goden: het Apollonische en het Dionysische (deze twee principes zijn vandaag de dag nog steeds actueel in de vrouwenstudies). Friedrich Nietzsche zet zich in “De geboorte van de Tragedie” af tegen de hele filosofie in de westerse cultuur en dat heeft vergaande gevolgen. Hij verklaart God dood! Maar de vraag is welke God? En welke gevolgen heeft deze doodverklaring voor de mens? Is er nog hoop voor de mens? Volgens Nietzsche, “de filosoof met de hamer”, is er hoop omdat de mens een wil tot machtheeft.

Phiny de Groot (Terneuzen 1949) studeerde na de Sociale Academie Sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de Universiteit in Gent in de Kunstwetenschappen. Zij werkte o.a. aan de University of Applied Sciences HZ tot haar pensionering in 2014 als docent  ethiek en filosofie en als afstudeercoach. Vanaf 2004 tot heden als docent onderzoekstechnieken en afstudeercoach bij Codarts, Hogeschool voor Muziek en Dans te Rotterdam. Tevens geeft zij momenteel leiding aan twee filosofische praat groepen van de Sociëteit De Vergenoeging in Middelburg.

Bron afbeelding: Nietzsche via Wikipedia