Het Andere Leven van Jezus van Nazareth

6 April 2018 in Lezing

Tweeduizend jaar na zijn overlijden valt zijn naam dagelijks. Is Jezus van Nazareth aan een nieuwe missie begonnen?

Jezus van Nazareth is voor de meesten van ons geen ‘tabula rasa’, geen leeg blad. Velen hebben zeer uiteenlopende associaties bij deze man, die door de Westerse Christelijke kerk is gebombardeerd tot de ‘Enige Zoon van God, gestorven voor onze zonden’.

De vondst van de Nag Hammadi geschriften en de Dode Zeerollen bieden een heel ander perspectief op zijn leven. Hier zien we hem als een spiritueel leraar die weet waarover hij spreekt. En als we vanuit dit perspectief de evangeliën opnieuw lezen, dan komt hier een gepassioneerd mens tevoorschijn, een mens met een missie.

In het Andere Leven van Jezus van Nazareth zien we Jezus als een mens zoals jij en ik. Zijn levenspad wordt vanaf het begin bepaald door het feit dat zijn moeder ongehuwd, zwanger van hem was. Dit maakte aldus Bruce  Chilton, Jezus tot een outcast. Het was voor de jonge Jezus een aanzet voor een zoektocht naar waarheid.

Zijn leven leest als een avontuur. Zijn pad is een tocht in het ongewisse, aangedreven door zijn passie voor waarheid en gerechtigheid. Zijn persoonlijke zoektocht vormde de basis voor zijn leer en zijn visie komt voort uit zijn eigen ervaringen.

Kenmerkend voor zijn leer is dat Jezus het leven op aarde volledig aangaat. Hij is de eerste spirituele leraar die ons laat zien dat de ego-identiteit, die we allemaal ontwikkelen, geen belemmering is voor spirituele groei en ontwikkeling. Het ego is een vanzelfsprekende en noodzakelijke eerste fase in de ontwikkeling van de persoonlijkheid. Het is tevens een springplank voor verdere groei en ontwikkeling. Jezus bevrijdt ons niet van de zonde, maar bevrijdt ons van het besef dat we ons ego zijn.

Zo bracht Jezus ooit een nieuw pad op aarde, dat helemaal past in deze tijd. Hij kan een spiegel kan zijn voor de vele zoekers in deze tijd op zoek zijn.

Na de lezing, die ongeveer 50 minuten duurt, is er ruimte voor vragen en een gesprek. Opgave via laverna.nl  

Nieuwsgierig? Lees hier alvast een leesfragment uit Het andere leven van Jezus van Nazareth.