Heilige woede – Thomas Quartier

7 November 2018 in College

Wat hebben een monastiek leven en een houding van verzet met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. Wie de monnik in zichzelf wil ontdekken, moet de weg naar binnen bewandelen en zich terugtrekken uit het leven van alledag.

Maar is dan het oude idee van wereldvlucht (fuga mundi) de enige manier om contemplatief te leven? En gaat dat niet ten koste van je engagement voor de wereld?

Thomas Quartier, benedictijnermonnik, wetenschapper, schrijver en spreker, schreef een boek over dit oude en tegelijk hoogst actuele dilemma. Het uitgangspunt daarin is: Heilige woede! Want ondanks de keuze voor een geestelijk leven is de verontwaardiging over onvrede en onrecht daarmee niet weg, in tegendeel. In je eigen innerlijk kan je vanuit je spiritualiteit juist uit gevoelens als verontwaardiging en woede een positieve energie putten. In deze lezing wordt de thematiek van het boek vanuit de spiritualiteitsstudies belicht: niet alleen monnik kunnen hun woede heiligen maar iedereen.

Thomas Quartier osb (1972), monnik van de Willibrordsabdij in Doetinchem, is wetenschappelijk medewerker van het TBI en directeur van het Benedictijns Centrum voor Liturgische Studies (BCL) aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij hoogleraar Monastieke Spiritualiteit aan de KU Leuven en gasthoogleraar aan de Benedictijnse Universiteit Sant Anselmo in Rome. Begin september verscheen: Heilige woede. Monnik zijn, een radicale keuze.

Graag vooraf aanmelden op secretariaat@titusbrandsmainstituut.nl

Bron afbeelding: Radboud Universiteit

 

Gerelateerde evenementen


‘Monastieke waarden in leven en werk’

10:00 - 12.30 6 September 2019

Dit is een wederkerend evenement

Cursus monastieke waarden in leven en werk, speciaal voor mensen...

Lichtkringkuier zomer, bezinningswandeling

10:00 - 13:30 20 July 2019 De Lichtkring - Almelo

Op 20 juli is er een Lichtkringkuier: een meditatieve wandeling,...