Hedendaagse kunstpelgrimage in Amsterdam

28 March 2019 in Wandeling

Zeven Nederlandse en zeven internationale kunstenaars verbeelden het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd. Langs de kunstwerken loopt een pelgrimsroute, een kruiswegstatie, van Aswoensdag (6 maart) tot Pasen (22 april). Deze internationale Art Stations of the Cross vindt – na edities in Londen, Washington DC en New York – plaats in het hart van Amsterdam.

De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg ontstond in de vierde eeuw in Jeruzalem, kwam in de middeleeuwen naar het westen, en krijgt nu een nieuwe vorm waarbij religieuze en seculiere locaties hun deuren openen voor hedendaagse beelden, schilderijen, foto’s, installaties, soundscapes, en augmented reality, locaties zoals de Nicolaaskerk, Sant’Egidio, de Allemanskapel, de Singelkerk, Paradiso, Museum Ons’Lieve Heer op Solder en het oudste gebouw van de stad, de Oude Kerk. Naast de route is er een uitgebreide randprogrammering.

De kruiswegstaties roepen vragen op, over lijden, passie, compassie en gerechtigheid. Drie kunstwerken zijn speciaal voor deze contemplatieve pelgrimage gemaakt. Onder de deelnemende kunstenaars zijn Hansa Versteeg, G. Roland Biermann, Güler Ates, Erica Grimm, Arent Weevers en Giorgio Andreotta Calo.

Art Stations of the Cross heeft in Amsterdam als thema Troubled Waters. Amsterdam is via het water verbonden met de wijde wereld. Water is zowel de plaats van wonderen als traumatische ervaringen. De kunstwerken zorgen voor een uiterst actuele invulling van een eeuwenoud thema.

Meer info? Klik hier. 

Bron afbeelding: HANSA VERSTEEG

Gerelateerde evenementen


Een weg ten leven – Anselm Grün

19:00 - 20:30 13 April 2019 Markuskerk - Breda

Anselm Grün spreekt op 13 april over zijn boek Een...

Heilige onrust. Over geloof zonder religieus vangnet.

20:00 9 April 2019 Doopsgezinde gemeente Zeist

Je kunt breken met traditionele dogma’s. Toch blijven liefde en...

Heilige onrust. Een pelgrimage naar het hart van religie.

19:30 4 April 2019 Odd Fellowhuis - Assen

Voor de moderne pelgrims, die tegenwoordig massaal naar Santiago de...

Heilige onrust – Frits de Lange

19:30 26 March 2019 Het Gebouw - Delfzijl

Oude geloofszekerheden verdampen; veel mensen kunnen weinig meer met de...