Hebzucht. Een filosofische geschiedenis – Jeroen Linssen

26 February 2019 in College

Hebzucht. Waarom willen we altijd meer, maar veroordelen we tegelijkertijd onze hebzucht? Filosoof Jeroen Linssen dook in de filosofische geschiedenis van hebzucht en beschreef de twee gezichten van onze inhaligheid. Is hebzucht destructief, kwaadaardig en gevaarlijk of is zij juist constructief, goedaardig en nuttig? Denk verder over de wortels van onze inhaligheid.

Hebzucht werd eeuwenlang afgewezen als een hoofdzonde. Pas vanaf de zeventiende eeuw wordt zij gezien als iets dat ook tot weldaden kan leiden. Jeroen Linssen vertelt hoe het kan dat ons beeld van hebzucht zo veranderd is en inmiddels diep in ons handelen is geworteld. Alom werd ‘het grote graaien’ bijvoorbeeld gezien als de oorzaak van de afgelopen economische crisis. Tegelijk moest een oproep van premier Mark Rutte om meer te gaan consumeren ertoe leiden dat onze kwakkelende economie er weer bovenop kon komen. In plaats van de hand op de knip te houden moesten we massaal nieuwe auto’s en huizen gaan kopen. Hebzucht was de oorzaak van de ziekte, maar ook het medicijn.

Aanstichter of aanjager

Na zijn lezing gaat Linssen in gesprek met filosoof Lisa Doeland over de vraag of hebzucht  onoverkomelijk is. In hoeverre zijn we van nature hebzuchtig? Wat is de relatie tussen hebzucht en ons neoliberale systeem? Is kapitalisme de oorzaak van onze inhaligheid of slechts de aanleiding? En als het slechts de aanleiding is, is het verafschuwen van hebzucht dan niet stiekem een vorm van verkapte jaloezie?

Meer weten of aanmelden? Klik hier!

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...

Natuur, cultuur en het verdwijnen van de scheppingsidee. Kant, Weber, Durkheim en Lévi-Strauss

10.30 - 12:15 24 September 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

In deze collegereeks wordt gekeken naar de verhouding tussen natuur...