Hannah Arendt – Foeke Knoppers

11 March 2020 in Lezing

Hannah Arendt is een origineel denker die zich met uiteenlopende thema’s heeft beziggehouden. In de inleiding wordt door Foeke Knoppers op drie thema’s nader ingegaan.


1. Denken: denken behoort tot de voorwaarden ‘waaronder mensen zich van het kwaad onthouden’. Hannah Arendt werkt deze stelling uit in het eerste deel van de trilogie ‘Het leven van de geest’, getiteld ‘Denken’.
2. Nataliteit: het concept nataliteit is een van de meest originele bijdragen van Hannah Arendt aan de filosofie: mensen zijn krachtens geboorte nieuwelingen en beginnelingen en daarom worden zij gekenmerkt door het vermogen een nieuw begin te maken, een initiatief te nemen, kortom te handelen.
3. Pluraliteit: pluraliteit is de fundamentele conditie van het menselijk bestaan:”een leven zonder spreken en zonder handelen (…) is letterlijk dood voor de wereld; het is geen menselijk leven meer omdat het niet meer onder de mensen wordt geleefd”.

Drs. Foeke Knoppers (1953) studeerde theologie in Leiden en was in verschillende remonstrantse gemeenten werkzaam als predikant. In de door de Remonstrantse Broederschap uitgegeven serie Goddeeltjes nam hij het deeltje over Gods Geest voor zijn rekening.

Gerelateerde evenementen


Wij zijn de politiek – Daan Roovers

20:00 3 March 2020 De Marke - Hattem

Politiek moet je niet aan politici overlaten zegt filosofe en...

Autonomie – dat klinkt goed! – Angeline van Doveren

10:30 16 February 2020 De Vlam Rhenen

Wat houdt autonomie in haar verband tot relationaliteit in? Filosofe...

Wist Socrates iets…? – Karel van Haaften

20:00 - 22:00 12 February 2020 Kerk NPB Wassenaar

Tijdens deze avond wordt ingegaan op Socrates en zijn tijd,...

Plato en zijn betekenis voor onze tijd – Erwin Bomas

9 February 2020 De Kapel - Bloemendaal

Plato is nog altijd een van de beroemdste en meest...