Gnostiek Jung in het heden

7 February 2019 in Lezing

In de eerste jaren van onze jaartelling onderkende men vele religieuze, mystieke, en andere levensstromingen. Gnostiek was er een van. Of Gnostiek nu een zelfstandige stroming is of invloeden vanuit het jodendom,  het platonisme of het christendom heeft ondergaan is onbekend. Veel teksten hierover zijn ons niet nagelaten. Gnosis, Grieks voor kennis, staat centraal. Kennis in de zin van het verwerven van het inzicht in de oorsprong, de huidige situatie en de bestemming van de mens.

Het centrale thema is, dat de mens afkomstig is uit een goddelijke wereld en in zijn aardse situatie een goddelijke kern in zich heeft die afkomstig is uit die wereld. Bij Gnosis vallen zelfkennis en godskennis samen. Het was deels esoterische kennis waarvan de kern geheim diende te worden gehouden.

Gnostiek

Religie is mythologie en zit boordevol mythen. De taal van mythen, dromen en sprookjes. Altijd in beelden. Anders dan het alledaagse spraakgebruik ons wil doen geloven, zijn mythen geen flauwekul. Zij vertellen over de binnenkant van wie wij zijn. Over de ziel, de innerlijke werkelijkheid die ieder mens in zich draagt. Door religieuze verhalen (weer) als mythen te lezen, krijgen we zicht op de werkelijkheid waar religie over gaat: ons eigen innerlijk, de ziel.

Carl Gustav Jung was zich al vroeg bewust van zijn verwantschap met de summiere gnostische teksten die hij tegenkwam. Maar dat was nog niets vergeleken met zijn ontdekking na 1945, toen in Nag Hammadi in Egypte een fors aantal verloren gewaande geschriften in het zand van de woestijn gevonden werd. Jung kwam op bijna elke bladzij van die gnostische geschriften die hij las zichzelf tegen, als gnosticus: met zijn totale toewijding aan het bewustzijn; en aan het onbewuste als bron van alle bewustzijn. Het grotere, alles omvattende collectief onbewuste.

Maar wat hebben we vandaag de dag nog aan deze eeuwen oude mystieke stroming? Zegt het ons nog iets, het weten van ons zelf, en hoe kunnen we deze oeroude gedachten nu nog inzetten?

Meer weten? Klik hier!

Bron afbeelding: Ryan Baker via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Open Soefi Avond

20:00 - 22:00 22 May 2019

Dit is een wederkerend evenement

De Woudkapel - Bilthoven

Maak kennis met het soefisme, die zijn inspiratie vindt in...

Happinez festival 2019

10 May 2019 - 12 May 2019 Taets - Zaandam

Are you ready for The Now Age? Het Happinez Festival...

De overbodigheid van God – Wim Thijs

20:00 23 April 2019 Koorkerk - Middelburg

Woon je in Zeeland en mag het geloof voor jou...