Gesprek met Pussy Riot-lid over feministische en antikapitalistische ideeën

15 January 2019 in Gesprek

Wat zijn de feministische en antikapitalistische ideeën van de Russische punkrockband Pussy Riot? En waarom kiest Pussy Riot voor muziek en cultuur als vorm van verzet? De Russische politieke activiste Maria Alyokhina vertelt over het activisme van Pussy Riot en de kracht van verzet. Kom luisteren naar de ideeën van dit vooraanstaande lid van Pussy Riot over het omzetten van ideologie naar actie.

Het Russische kunstcollectief Pussy Riot is inmiddels wereldberoemd. Vooral vanwege hun anti-Poetin optreden met de naam Punk Prayer in de Christus-Verlosserkathedraal van Moskou. Deze guerrilla-actie kwam hen duur te staan: Pussy Riot-leden Maria Alyokhina en Nadja Tolokonnikova werden onder het toeziend oog van de internationale pers veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf in een Siberisch strafkamp. Sindsdien zet Pussy Riot zich steeds meer in voor de mensenrechten van Russische gevangenen.

Verzet

Na een korte samenvatting van de documentaire Pussy Riot – A Punk Prayer gaan Maria Alyokhina en haar producer Alexander Cheparukhin in gesprek met filosoof Mathijs van de Sande. Aan de hand van het werk van Pussy Riot bespreken ze de opvattingen van het collectief over kapitalisme, feminisme, verzet en vrijheid. Want hoe kom je in verzet tegen een systeem dat doorvlochten is van onderdrukking en corruptie? Is kunst de ideale vorm van geweldloos verzet? En waar strijden de leden van Pussy Riot voor, waarom is Rusland het strijden waard?

De voertaal is Engels

Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 

Bron afbeelding: Wikipedia /CC BY-SA 3.0