Filosofie van de levenskunst – Arnold Ziegelaar

13 March 2019 in Cursus

Van oudsher is filosofie niet alleen het streven naar theoretische kennis, maar ook naar levenswijsheid en -kunst. Filosofie is betrokken op levenservaringen en kan betekenis hebben voor dat leven. Er is een rijke traditie die zich bezint op vragen als: wat is het goede leven? Wat is geluk? Hoe kunnen we ons verhouden tot onze eindigheid? Wat is levenswijsheid? Hoe kunnen we deze beoefenen? De klassieke oudheid speelt een voorname rol.

Aan de orde komen: de presocraten, Aristoteles, Epicurus, de Stoa, de Sceptici en de Cynici. Bij Aristoteles treffen we diepgaande reflectie aan over de vragen: wat is geluk en hoe kunnen we dat bereiken? Zijn antwoord is dat geluk een optimaal functioneren van de menselijke ziel is dat ontstaat uit een combinatie van morele en intellectuele ontplooiing. Het gaat daarbij uiteindelijk het beoefenen van de deugden en om contemplatie van de kosmos en het goddelijke. Bij Epicurus zien we een streven naar het gelukkige leven door het wegnemen van angst, het beperken van behoeften en het koesteren van vriendschap. Bij de stoïcijnen zien we het streven naar gemoedsrust door realistisch naar de eigen mogelijkheden en onmogelijkheden te kijken en zich te verbinden met het alomvattende.

Bij de sceptici zien we het streven naar gemoedsrust door de eigen onwetendheid in te zien, bij de cynici zien we het streven naar gemoedsrust door onverschilligheid voor rijkdom en meningen en normen van anderen. We kijken ook naar moderne denkers als Schopenhauer en Nietzsche. We onderzoeken thema’s als geluk, deugd, wijsheid, gemoedsrust, eindigheid, kennis en onwetendheid. In de filosofie is er een grote rijkdom aan inzichten voor levenskunst die nog steeds toepasbaar is, in ons hedendaagse leven. Deze cursus geeft u daarvoor concrete handvatten.

Cursusdata: woensdag 13, 20 en 27 maart; 3, 10, 17 en 24 april; 8 mei

Arnold Ziegelaar is filosoof. Hij is werkzaam als docent in het hoger onderwijs en als filosofisch raadsman in de praktijk Goed Gesprek. Zijn interesse ligt vooral bij thema’s als bewustzijn, natuur, mystiek, zin, levenskunst en kunst. Hij is auteur van de boeken “Aardse mystiek, inleiding in de filosofie van de verwondering” (2015) en “Oorspronkelijk bewustzijn, een kritiek van de neuromane rede” (2016).

Bron afbeelding: Arnold Ziegelaar

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...

Aldus sprak Zarathoestra

10.30 - 16.30 3 July 2019 - 4 July 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

In deze cursus wordt Nietzsches Aldus sprak Zarathoestra besproken in...

Sleutel tot Aristoteles

16:00 29 June 2019 Boekhandel De Groene Waterman - Antwerpen

Hoe kan het dat teksten van bijvoorbeeld Aristoteles na 2400...