Feminisme in de Islam

15 April 2019 in Debat

De problemen van moslimvrouwen worden vaak gewijd aan hun geloof of gemeenschap. Maar het zijn witte mannen die het vaakst vrouwen met een hoofddoek lastigvallen. Moslima’s worden door hen gediscrimineerd vanwege hun uiterlijk, naam, huidskleur, geaardheid. En juist omdat ze vrouw zijn. Moet de moslima tegenwoordig uit de kast komen als gelovige?

Vanavond praten we niet over maar met moslima’s. Zij vertellen met welke issues zij nu écht te maken hebben. Wat zijn de gevolgen als je als vrouw zichtbaar moslim bent? Wat kom je tegen en hoe word je behandeld? We horen wat het met je doet als je buiten alle normen valt en gaan verder dan de vraag of de hoofddoek een vrijwillige keuze is of onderdrukking. Deze avond gaat over zelfbeschikking als vrijheid, mét of zonder hoofddoek.

Rosalinda Wijks heeft Arabisch gestudeerd en is naast rechtenstudente ook publiciste voor Al Nisa, WijBlijvenHier! en voor de podcast Dipsaus. Zij geeft een korte lezing over de spanningen tussen seculier moslim-feminisme en islamitisch feminisme. Berna Toprak is redacteur bij WOMEN Inc., expert op het gebied van gender, feminisme en secularisme en een van de voortrekkers van initiatief S.P.E.A.K. Jamila Faloun is naast jeugdverpleegkundige ook actief bij NIDA Den Haag, onder andere als fractieadviseur. Arzu Aslan is een Koerdische feminist, activist en leerkracht in Amsterdam Nieuw-West. Gemodereerd door Sylvana Simons

Bekijk de hele serie hier

Bron afbeelding: De Rode Hoed

Gerelateerde evenementen


Maria Magdalena, rolmodel voor de moderne vrouw? – Danielle van Dijk

10:00 - 12:00 15 March 2020 Kerk Vrijzinnigen IJsselstreek - Brummen

Het eerherstel van Maria Magdalena is enorm belangrijk voor het...

De Ontmoeting Kader Abdollah

10:30 15 March 2020 De Vlam Rhenen

Hoe veranderen Nederlanders en het land de immigranten en hoe...

Vrouwen in en over de Bijbel

10:00 - 11:30 4 March 2020 NPB Tholen

Eeuwenlang werden vrouwen nauwelijks serieus genomen in de kerk, toch...

Wij zijn de politiek – Daan Roovers

20:00 3 March 2020 De Marke - Hattem

Politiek moet je niet aan politici overlaten zegt filosofe en...