Inspiratiemiddag: er is meer dan er te meten is

19 March 2017 in Lezing

Hoe vaak staat u op de weegschaal en wat betekent dat voor u? Welke aankoop deed u ‘op gevoel’, welke vanuit deugdelijk vergelijk, is er verschil in tevredenheid?

De samenleving wordt gestuurd door cijfers: van het Centraal Plan Bureau aan de politiek, tijdsprotocollen sturen de zorg, je gezondheid is met een app te volgen. Doen overtuigingen en opvattingen er niet meer toe? Mag je ook een besluit nemen zonder meetbaar argument? Wat winnen of verliezen we met toenemende vraag naar meetbaarheid? Welk effect heeft vereiste efficiëntie op creativiteit?

Meten

Twee sprekers zullen ons over deze vragen laten nadenken. Bijzonder hoogleraar, televisiemaker en (volks)filosoof Bas Haring ziet het als zijn taak om de wetenschap interessant en toegankelijk te maken voor iedereen. “Is wetenschap niet juist van de cijfertjes en de harde gegevens? Welke ruimte krijgt dat wat we niet zo goed kunnen meten? Wat winnen en of verliezen we met toenemende meetbaarheid?”, daarover zal Bas ons onderhouden. Gerard Zwart maakt met een korte piano improvisatie een begin aan de interactie tussen aanwezigen over dit thema.

De tweede spreker, hersenonderzoeker en wetenschapsjournalist Mark Mieras, tapt uit een ander vaatje: “welk gevolg heeft toenemende wens tot meetbaarheid en efficiëntie op onze creativiteit? Doet creativiteit er nog wel toe? Horen we (klein)kinderen nog wel over tekenen of muziek op school?” Ook hier geeft Gerard Zwart met een creatieve improvisatie de start aan interactie.

In de pauze is er koffie en thee met iets lekkers en na afloop wordt er nagepraat met een hapje en een drankje. De Bilthovense Boekhandel is aanwezig met een boekentafel met werk van beide sprekers om aan te schaffen en te laten signeren.

Bron afbeelding: stock.tookapic.com

Gerelateerde evenementen


Filosofisch café: Het welgetemperde gemoed – Jos Kessels

19:45 23 October 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

In Het welgetemperde gemoed geeft Jos Kessels een aanzet tot...