Die Winterreise in woord en beeld

19 april 2018 in Lezing

Wat gebeurt er met een mens wanneer het meest dierbare wegvalt? De hoofdpersoon in de bekende liederencyclus ‘Winterreise’ van Schubert gaat op zoek tijdens een reis van pijnlijk inzien en moeilijke overgave.

Beeldhouwer Thijs Kwakernaak maakte beelden van deze innerlijke reis, geinspireerd door klank en inhoud van de tekst. Niet alleen een zanger, ook een beeldend kunstenaar kan zich een leven lang bezig houden met de weergaloze muziek van componist Franz Schubert. De Zwolse kunstenaar Thijs Kwakernaak maakte de reis van de hoofdpersoon, ‘de wandelaar’ in de liederencyclus, intens mee. Hij verbeeldde letterlijk in hout zijn eigen existentiële tocht naar dat innerlijk (zie hieronder enkele werken).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


In Winterreise verlaat de door zijn geliefde afgewezen reiziger de stad en trekt door de winterse natuur: een tocht vol eenzaamheid en gebrokenheid. Hij doolt langs witte akkers en gestorven bloemen, over harde ijskorsten waaronder gevaarlijke stromen bruisen en door diepe rotskloven. Een fascinerende reis, bezaaid met dwaallichten, kraaiende hanen, krijsende raven, grommende honden en rammelende ketens.

Op donderdagavond 19 april a.s. komt de kunstenaar met een aantal van zijn beelden naar Assen. Daar zal hij, in een samenspel van muziek, beelden en woorden, met Foekje Dijk dieper ingaan op de reis naar die existentiële ontmoetingen met het innerlijk en tegelijkertijd naar de onbekende verten.

Er wordt geluisterd naar enige van de 24 liederen uit de liederencyclus, er wordt gekeken naar de beelden en de deelnemer hoort wat de kunstenaar meemaakte tijdens zijn eigen Winterreise. Voor de fijnproevers: de muzikale uitvoering die wordt beluisterd is van Matthias Goerne (bariton) en Graham Johnson (piano) uit 1996.

Bent u nieuwsgierig naar meer achtergrond over Die Winterreise? Klik hier voor een artikel van Foekje Dijk.

Bron afbeelding: Marc-Olivier Jodoin via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Samen Pelgrimeren

10:00 - 16:00 8 september 2018 - 9 september 2018

Dit is een wederkerend evenement

Geïnspireerd door de kloosterweekenden bij de Jonge Remonstranten en de ervaringen van...

Zenfestival 2018

1 september 2018 Stadslandgoed De Kemphaan

Het Zen Festival is de manier om te ervaren hoe je mentaal...

Verlangen naar zomerse stilte

14:00 - 13:30 24 augustus 2018 - 27 augustus 2018 Dominicanenklooster Huissen

Drie dagen om tot jezelf te komen en stilte toe...

Verlangen naar zomerse stilte

14:00 - 13:30 24 augustus 2018 - 27 augustus 2018 Dominicanenklooster Huissen

Drie dagen voor jou: om tot jezelf te komen en...