Debatnacht 2017

8 december 2017 in Debat

Zeer verschillende debatten en presentaties verdeeld over drie zalen: De ondergang van het Westen, Vrouwelijke activist regeert, On the run from Erdogan, Jongleren voor je geest, Weg met buitenspel,
​De politicus van het jaar, ​Fake news en het Rattendebat.

Met o.a. Jan Mulder, Kees Moeliker, Anne Fleur Dekker, Ad Verbrugge, Hasna El Maroudi, Marli Huijer​ en Yavus Baydar.

​Programma:​

Moeten de spelregels van het voetbal veranderen? 20:00 | Grote Zaal
Moet de buitenspelregel worden afgeschaft? Wat te doen tegen de Schwalbe? En hoe kan tijdrekken voorkomen worden? Met Rob Siekmann, auteur van De voetbalspelregels – heden, verleden en voorstellen ter verbetering en televisiepersoonlijkheid Jan Mulder.

De Ondergang van het Avondland van Oswald Spengler 20:00 | Bovenzaal
Vallen er op basis van een grondige analyse van acht grote culturen uit het verleden, voorspellingen te doen over de toekomst van onze westerse beschaving? Oswald Spengler meende in zijn meesterwerk De ondergang van het Avondland van wel. Deze klassieker uit het interbellum, voor het eerst in het Nederlands vertaald, lijkt honderd jaar na verschijning relevanter dan ooit. De wereld om ons heen staat op een kantelpunt. Zaken die decennialang vanzelfsprekend waren, staan nu ter discussie. Is het heden te duiden als een tijd van cultureel verval? Of juist niet? Met filosoof Ad Verbrugge en historicus Chris van der Heijden debatteren over de betekenis Spengler’s analyse; en dus ook over ons huidige tijdsgewricht. moderator: Daan Roovers

De Turkse ombudsman Yavus Baydar, Vrijheidslezing on tour 21:00 | Grote Zaal
Yavus Baydar was de eerste ombudsman van de Turkse pers en heeft Turkije moeten ontvluchten en leeft momenteel ondergedoken. Wat is zijn visie op de situatie in Turkije? Baydar droeg bij aan BBC World, NPR en Al Jazeera en The Guardian. Daarnaast won hij in 2014 de European Press Prize.

‘Help, de politiek bepaalt mijn dagelijks leven!’ 21:00 | Raadszaal
(Hoe) bepaalt de hedendaagse politiek onze levensstijl? Tijdens de Debatnacht presenteren studenten van de Willem De Kooning Academie (WDKA) video’s die een mogelijk antwoord geven op deze vraag. Samen met de WDKA-studenten, Rotterdamse politici en Marli Huijer (ex-denker des vaderlands en hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit) gaan we in gesprek over de invloed die politiek heeft op onze levensstijl, nu en in de toekomst. Politici: Ruud van der Velden (PvdD), Dieudonnee Penning (GroenLinks), Nourdin el Ouali (NIDA) en Tjalling Vonk (CU-SGP).

Fake news 21:00 | Bovenzaal
Wat is fake news, wie fabriceert fake news en heeft het echt zoveel invloed als velen vrezen? Is het een gevaar voor de democratie of wordt de betekenis ervan overschat? Twee mediawetenschappers die fake news onderzochten tijdens de afgelopen Duitse en Nederlandse verkiezingen geven het antwoord op deze vragen. Met journalist en communicatiewetenschapper Alexander Sängerlaub en GonnieEggink docent communicatiewetenschap. Voertaal Engels.

Jongleren met je hersenen 22:00 | Grote Zaal
Zien de hersenen van een jongleur er anders uit? En kan iedereen leren jongleren? Neurowetenschapper Maarten Frens en jongleur en psycholoog Harm van der Laan bundelen de krachten en praten over ballen en de hersenen. Door middel van behendigheidsexperimenten en spiergeheugenoefeningen verklaren Harm en Maarten de wetenschap achter de jongleertrucs.

De Beste Stuurlui 22:00 | Bovenzaal
De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagavondborrel.

Het stellingendebat 22:00 | Raadszaal
Midden in de zaal loopt een lijn. Ben je vóór de stelling, sta dan links, ben je tegen, sta dan rechts maar sommige mensen staan met een been in beide vakken. Deze spectaculaire en grappige debatvorm laat letterlijk de kracht van woorden zien: bij een goed argument stappen er ineens veel mensen over de lijn. Met gespreksleider Rob Koops.

Feminisme kan niet zonder mannen 23:00 | Grote Zaal
Feminisme is weer in. Van Trump tot Zwarte Piet zijn het vrouwen die de politieke acties leiden dan wel aanvoeren. SIRE vond het zelfs nodig een anti-feministisch spotje te maken. Maar waar zijn de mannen eigenlijk? Komen ze op voor feminisme? Voeren ze actie? Of laten ze vrouwen de kastanjes – weer – uit het vuur halen? Met Hasna El Maroudi, Anne Fleur Dekker en 2 mannen. Gespreksleiding: Francisco van Jole.

Het Rattendebat 23:00 | Bovenzaal
In Rotterdam steekt de rat steeds vaker de kop op. Is het niet op straat, dan is het wel in de krant. Boze tongen beweren dat er sprake is van een heuse rattenplaag en dat de stad beter Ratterdam zou kunnen heten. Of is dit (zoals zoveel) niet sterk overdreven? Naast rattenhaters blijken er ook Rotterdammers te zijn die de rat in een ander daglicht stellen. Een rat hoort bij de stad. Ja toch? Met o.a. Kees Moeliker. Presentatie Inge Janse.

Beste politicus van Rotterdam
​ 22:45​​ | Bovenzaal​
Wie mag zich een jaar lang ‘Beste politicus van Rotterdam’ noemen? De genomineerden worden binnenkort bekend gemaakt. Houd hiervoor de website in de gaten! Eerdere winnaars waren o.a. Sven de Langen (CDA, 2016), Nourdin El Ouali (NIDA, 2015), Hugo de Jonge (CDA, 2014), Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, 2013), Maarten van de Donk (VVD, 2011) en Leo de Kleijn (SP, 2009)

Weiner, how scandals and media influence American politics 23:00 | Raadszaal
In 2016 Weiner was released, a fly-on-the-wall documentary where we follow the young Democrat on his attempt of becoming mayor of New York, two years after a sexting-scandal had caused him his job as member of congress. During his campaign a new scandal comes to light and we follow the once promising young politician during his second public fall. Weiner gives us a unique insight in American politics, media and how they are influenced by a constant hunger for scandal. In between fragments of the film, assistant Professor American Studies George Blaustein will give a historical analysis of this process. Moderator: Chris van der Meulen.

Wordbites doorlopend
Wordbites is een poëtische mix van gesproken woord met live muziek. Pakkende performance-poëzie die kraakt, bijt of streelt. Subtiel op smaak gebracht met een scheut humor en een mespunt stilte. Op de debatnacht speelt Wordbites samen met Brendan Walsh op cello via de stille disco. Silent Poetry dus.

Sherlocked Escape Room Kelder
Laat je opsluiten in de kelder van Arminius. Lukt het jou ​om te ontsnappen? Aammelden verplicht via timo@sherlocked.nl (let op: beperkt aantal plaatsen).

Bekijk ook www.debatnacht.nl.
De Rotterdamse Debatnacht wordt georganiseerd door Arminius, Donner, De Nieuwe Poort, Goethe-Institut, Kunsthal Rotterdam, Lantaren Venster, LOKAAL, Natuurhistorisch Museum, Opiniesite Joop.nl, Studium Generale, Vers Beton.