De subjectiviteit van vrijheid – Henk van der Waal

10 December 2018 in Lezing

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel spreekt filosoof en dichter Henk van der Waal over De subjectiviteit van vrijheid, in relatie tot zijn boek Mystiek voor goddelozen.

Vrijheid is een van de sleutelbegrippen van onze moderne samenleving. Velen werpen zich op tot verdediger van die vrijheid of hebben zelfs hun leven daarvoor opgeofferd. Toch is het niet zo gemakkelijk om aan te geven wat vrijheid nu precies is of waarin vrijheid is geworteld. Dat komt ook doordat de wetenschap het bestaan van zoiets als vrijheid of vrije wil niet kan accepteren. Vrijheid is wetenschappelijk gezien niets anders dan een stelsel van oorzaken en gevolgen dat nog moet worden ontrafeld. De vraag is dan ook of we het nog wel met goed fatsoen over vrijheid kunnen hebben. Het inzicht dat vrijheid en subjectiviteit nauw samenhangen en dat een toename van subjectiviteit altijd ook een toename van vrijheid betekent, biedt echter een uitweg uit deze impasse.

Henk van der Waal (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Sorbonne in Parijs en is dichter en filosoof. Hij ontving voor zijn debuut De windsels van de sfinx (1995) de C. Buddingh’-prijs. De aantochtster (2003) en Zelf worden (2010) werden genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. In 2012 publiceerde hij het filosofische essay Denken op de plaats rust en in 2017 de filosofische dialoog Mystiek voor goddelozen. In maart 2018 is zijn bundel Door alle honderd harten wit te kalken verschenen. De pers over Mystiek voor goddelozen: ‘Een gedurfde poging tot een alomvattende visie op de wereld en de menselijke geschiedenis.’, Hans Dijkhuis in Trouw. ‘Dit boek tilt je op.’, Piet Gerbrandy in De Groene Amsterdammer.

Meer informatie? Klik hier!

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...