De spiritualiteit van Taizé

21 March 2019 in Lezing

Op een heuvel in het Franse Bourgondië ligt het kleine dorp Taizé. Daar is een religieuze gemeenschap ontstaan die is uitgegroeid tot een internationale oecumenische kloostergemeenschap.

Broeders wonen o.a in Bangladesh, Senegal en Korea en de gemeenschap van Taizé ontvangt op de heuvel in Frankrijk jaarlijks vele duizenden gasten, met name jongeren. Zij worden meegenomen in de manier van leven van het klooster met vieringen, gemeenschappelijke taken, eenvoudige maaltijden en verdieping. Een belangrijk doel is ontmoeting, als basis voor gemeenschap en verzoening.

Ik denk dat ik al sinds mijn jeugd intuïtief aanvoelde dat gemeenschapsleven een teken kan zijn dat God liefde is, enkel liefde. Langzamerhand ontstond in mij de overtuiging dat het belangrijk was een gemeenschap te stichten met mensen die heel hun leven willen geven, die elkaar proberen te begrijpen en zich steeds weer met elkaar verzoenen; een gemeenschap waarin eenvoud en goedheid van hart voor alles centraal staan.

Frère Roger, stichter van de gemeenschap van Taizé

Siebe Hiemstra en Monica Schwarz vertellen op donderdag 21 maart over het ontstaan van de gemeenschap van Taizé, over het gedachtegoed, de vieringen en de ontmoetingen in deze gemeenschap. Zij laten foto’s zien en muziek horen.

Opgave via: veelstemmiglicht@gmail.com of telefonisch 0546.840484

Bron afbeelding: Wikipedia