De plek van religie in de stad

19 June 2018 in Festival

Op donderdag 21 juni vindt de tweede editie plaats van De Staat Van God: een avondvullend programma met topwetenschappers en praktijkvoorbeelden over religie. Dit keer helemaal gericht op Urban Religion: religie en de stad.

Religieuze bewegingen zijn altijd belangrijk geweest in de vorming van Amsterdam en dat geldt voor veel grote steden. Een tijdlang dachten stadsmakers dat religie zou verdwijnen, wat goed te zien is in het oorspronkelijke ontwerp van de Bijlmermeer. Voor religieuze samenkomsten was geen plek ingericht. Nu kent datzelfde stadsdeel met 150 kerken, van oude garage tot schoolgebouwen, het hoogste aantal geloofsgemeenschappen per vierkante kilometer van Nederland. Ook de religieuze diversiteit neemt alleen maar toe in grote steden. Nieuwe gemeenschappen voegen zich naar de bestaande mogelijkheden, en dat kan onverwachte vormen aannemen.

God in het park

Wat is de religieuze geschiedenis van Amsterdam? Hoe vindt een Ghanese kerk zijn plek in de stad? Welke plaatsen zijn van belang voor de religieuze identiteit van islamitische jongeren? Wat doet de stadse samenleving met de zingeving van stedelingen? Is god te vinden in het museum of het stadspark?

Het avondvullende programma vindt plaats in de meest iconische kerk van Amsterdam, de Westerkerk. Daarnaast zijn in het weekend verschillende religieuze tours, in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. De Staat Van God werkt dit jaar met meerdere partners samen, waarbij de Rijksuniversiteit Groningen (faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap) en de Protestantse Kerk Amsterdam de belangrijkste zijn.

Meer info over het programa en tickets vind je hier! 

Bron afbeelding: Stang Gubbels

Gerelateerde evenementen


Open Soefi Avond

20:00 - 22:00 27 March 2019

Dit is een wederkerend evenement

De Woudkapel - Bilthoven

Maak kennis met het soefisme, die zijn inspiratie vindt in...

De overbodigheid van God – Wim Thijs

20:00 23 April 2019 Koorkerk - Middelburg

Woon je in Zeeland en mag het geloof voor jou...

Een weg ten leven – Anselm Grün

19:00 - 20:30 13 April 2019 Markuskerk - Breda

Anselm Grün spreekt op 13 april over zijn boek Een...

Rock en religie – Jelmer Koornstra

16:30 6 April 2019 Stadskerk De Bleek - Almelo

Jelmer Koornstra, emeritus predikant en 60-er jaren freak, neemt ons...