“De moed te hebben om te handelen in plaats van weg te kijken” 

8 June 2019 in Lezing

Regisseur en spreker Teresa van de Ven neemt je tijdens de interactieve lezingen mee in één van de grootste meesterwerken uit de wereldliteratuur: La Divina Commedia ofwel de Goddelijke komedie.

Bijna 700 jaar na het schrijven van het meesterwerk La Divina Commedia, treedt een groep Nederlanders in de voetsporen van de beroemdste Italiaan Dante Alighieri. Samen met het team van Via Dante volgen zij interactieve lezingen op verschillende locaties in de Toscaanse vallei Casentino, om letterlijk het spoor van filosoof Alighieri te volgen.

Op zijn reis ging Dante op zoek naar de morele genezing van zichzelf én zijn tijd. Ook nu een zéér actueel thema gezien de confrontaties met grote ethische dilemma’s die zich onophoudelijk aandienen in onze samenleving. Niet voor niets hoort Dante’s gedachtegoed bij het cultureel erfgoed van de Italianen en de Westerse literaire canon.

Via Dante neemt mensen mee op reis naar zichzelf, naar nieuwe inzichten, dromen of visies op de vraag Hoe nú mens te zijn? De lezingen zijn geen hapklare brokken om snel verlichting te vinden. Net als bij Dante ga je gedegen te werk. Hij leert je nooit weg te kijken van angsten en dat twijfel je kan verlammen. Maar het ‘niet weten’ geeft juist aanleiding tot zoeken en open in gesprek te gaan met anderen. In een tijd van angsten, burn-outs en leegte kan het verhelderend werken inzichten te krijgen over de dolende mens in 2019.