De kunst van het ontspullen

10 February 2020 in Lezing

Vanuit de bijbelse gedachte dat het zinvol is om te leren genieten van het kleine en genoegen te nemen met minder heeft VCGZ dit jaar Gera van den Berg uitgenodigd. Gera is een deskundige in het ontspullen, een nieuwe trend die bekend werd door Tidying up with Mary Kondo, een programma dat wordt uitgezonden op Netflix.

Ontspullen betekent dat je kritisch kijkt naar wat je in huis hebt, maar ook probeert om rust te brengen in je hoofd door jezelf te omringen met minder rommel. Een opgeruimd huis is het begin van een opgeruimde geest! In deze tijd van welvaart en consumeren, van kasten vol kleren, speelgoed en hebbedingetjes, ontdekken steeds meer mensen de waarde van het ontspullen. Als je besluit alleen die spullen te houden of aan te schaffen die je ook echt gebruikt of belangrijk vindt, krijg je veel meer ruimte – niet alleen in je huis, maar in je hele leven. Zeker met opgroeiende kinderen is het effect goed merkbaar.

In haar boek Op orde! voert Gera van den Berg een pleidooi voor ontspullen. Op een lichtvoetige en praktische manier vertelt ze over de waarde van minimaliseren in de praktijk van alle dag. Gera van den Berg is moeder van vijf kinderen en schrijft voor haar populaire Facebookblog Op Orde en een column in het Nederlands Dagblad. In deze lezing annex workshop willen we luisteren naar haar verhaal en ook praktisch met elkaar ideeën uitwisselen over ontspullen in onze overvolle tijd.

Bron afbeelding: Sarah Dorweiler via Unsplash