De hemel bestormen (vol)

11 januari 2019 in Retraite

Van bergen gaat een bijzondere kracht uit: het verlangen naar hoger willen gaan. De top willen bereiken, de hemel bestormen.

Bergen komen veel voor in de bijbel en in andere verhalen. De berg als plaats van godsontmoeting. Belangrijke gebeurtenissen zoals de gave van de tien woorden aan Mozes en de Bergrede van Jezus vinden plaats op een berg. De beklimming van de berg is ook beeld voor het gaan van de geestelijke weg, de levensweg. Hoe beklim je de berg? Hoe leef je je leven? Vanuit welke geesteshouding?

Berg beklimmen

De twee verst uit elkaar liggende mogelijke houdingen zijn een houding als “Ik zal wel eens laten zien hoe flink/ bijzonder/ belangrijk ik ben.” Meestal komt dat neer op ploeteren en vooral op niet door de mand willen vallen. Ook maak je dan de berg ondergeschikt aan jouw eigen doel. Je gebruikt de berg. De andere houding is er een als “Ik geef me over aan wat ik tegenkom onderweg.” Dan laat je je door de berg onderwijzen. Je bent dienstbaar aan de berg. Je klimt vanuit toewijding. Dan kan het leven soms even helemaal vanzelf gaan, licht en dansend. Onze levens spelen zich tussen deze twee polen af, met alles daartussen.

In dit retraiteweekend zullen we bezoek krijgen van Saskia Leene. Zij is pastor bij het Nijkleaster in Jorwert en organiseert bergwandel weken. Daar komt ze over vertellen. Ook zullen enkele klassiekers uit de literatuur niet ontbreken tijdens het weekend. De ene is ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud.’ De andere is die van Johannes van het Kruis en zijn schets van de bestijging van de Karmel. Een tekening waarin hij het doel van de bergbeklimming toont. En voor de zaterdagavond een film waar alles in zit als het over bergen en verlangen gaat.

Deze retraite is voor mannen, vrouwen en (echt)paren. Leiding: Marjan Kip en Christine Schlette. Voor aanmelden neem contact op met Marije Koettnitz-Worst via 0597-856220 / 06-15012674 of marijeworst@yahoo.nl

Bron afbeelding: Lucas Clara via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Rock en religie – Jelmer Koornstra

16:30 6 april 2019 Stadskerk De Bleek - Almelo

Jelmer Koornstra, emeritus predikant en 60-er jaren freak, neemt ons...

Heilige onrust – Frits de Lange

19:30 26 maart 2019 Het Gebouw - Delfzijl

Oude geloofszekerheden verdampen; veel mensen kunnen weinig meer met de...

Hoe god verscheen in Saksenland – Dirk Jan Otten

16:30 2 maart 2019 Stadskerk De Bleek - Almelo

Schoolplaten en geschiedenisboeken wekken de indruk dat de evangeliepredikers Willibrord,...

Gnostiek Jung in het heden

20:00 - 22:00 7 februari 2019

In de eerste jaren van onze jaartelling onderkende men vele...