De hemel bestormen (vol)

11 January 2019 in Retraite

Van bergen gaat een bijzondere kracht uit: het verlangen naar hoger willen gaan. De top willen bereiken, de hemel bestormen.

Bergen komen veel voor in de bijbel en in andere verhalen. De berg als plaats van godsontmoeting. Belangrijke gebeurtenissen zoals de gave van de tien woorden aan Mozes en de Bergrede van Jezus vinden plaats op een berg. De beklimming van de berg is ook beeld voor het gaan van de geestelijke weg, de levensweg. Hoe beklim je de berg? Hoe leef je je leven? Vanuit welke geesteshouding?

Berg beklimmen

De twee verst uit elkaar liggende mogelijke houdingen zijn een houding als “Ik zal wel eens laten zien hoe flink/ bijzonder/ belangrijk ik ben.” Meestal komt dat neer op ploeteren en vooral op niet door de mand willen vallen. Ook maak je dan de berg ondergeschikt aan jouw eigen doel. Je gebruikt de berg. De andere houding is er een als “Ik geef me over aan wat ik tegenkom onderweg.” Dan laat je je door de berg onderwijzen. Je bent dienstbaar aan de berg. Je klimt vanuit toewijding. Dan kan het leven soms even helemaal vanzelf gaan, licht en dansend. Onze levens spelen zich tussen deze twee polen af, met alles daartussen.

In dit retraiteweekend zullen we bezoek krijgen van Saskia Leene. Zij is pastor bij het Nijkleaster in Jorwert en organiseert bergwandel weken. Daar komt ze over vertellen. Ook zullen enkele klassiekers uit de literatuur niet ontbreken tijdens het weekend. De ene is ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud.’ De andere is die van Johannes van het Kruis en zijn schets van de bestijging van de Karmel. Een tekening waarin hij het doel van de bergbeklimming toont. En voor de zaterdagavond een film waar alles in zit als het over bergen en verlangen gaat.

Deze retraite is voor mannen, vrouwen en (echt)paren. Leiding: Marjan Kip en Christine Schlette. Voor aanmelden neem contact op met Marije Koettnitz-Worst via 0597-856220 / 06-15012674 of marijeworst@yahoo.nl

Bron afbeelding: Lucas Clara via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...

Kloosterkamp 2019

12:00 - 13:30 10 July 2019 - 14 July 2019 Dorpskerk Schaarsbergen

Een wifi-detox retraite voor studenten. Leven zoals in een klooster...

The Lost Art of Scripture – Karen Armstrong

20:00 - 21:30 2 July 2019 Oude Lutherse Kerk - Amsterdam

Gevaarlijk en onderdrukkend. Dit is hoe we tegenwoordig vaak denken...

Wie ben ik volgens jullie? – Laurens ten Kate en Geurt Roffel

10.30 - 15.30 21 June 2019 Bergkerk - Amersfoort

Zo verheven als de theologie over Christus spreekt, zo verlegen...