De filosofen Orunmila en Socrates – Saskia van der Werff

17 April 2019 in Lezing

Hoezo, Orunmila filosoof? Als je Orunmila googelt, tref je niet de beschrijving van een filosoof aan, maar van een Orisha: een soort godheid. Het komt dicht bij heiligschennis om te opperen dat Orunmila een mens van vlees en bloed, en grondlegger van een Afrikaanse filosofie was. En toch is dat precies wat de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole beweerde. Ondanks alle tegenwind zette ze door en dat leidde tot een diepgaande studie van de overgeleverde teksten van Orunmila.

Sinds 2016 heeft de filosoof Orunmila ook in Nederland meer bekendheid gekregen, toen de door Saskia van der Werff bewerkte en vertaalde versie van Oluwole’s levenswerk verscheen. Over Afrikaanse filosofie, de lessen die zij leerde tijdens de vertaling van dit belangrijke werk, en vooral over de filosoof Orunmila vertelt Saskia tijdens een interactieve lezing.

Saskia van der Werff is filosoof en bedrijfskundige. Zij laat zich filosofisch inspireren door Westerse, Oosterse en Afrikaanse denkwijzen. Ze vertaalde en bewerkte de Nederlandse versie van ‘Socrates en Orunmila; Wat we van Afrikaanse filosofie kunnen leren’, geschreven door de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole.

Aanmelden kan via  hv.gooialmere@upcmail.nl of (035) 624 58 01. Betaling van €6 of € 10 storten graag  storten op bankrekening   nl 31 trio 0198 3781 57 t.n.v. Humanistisch Verbond ’t Gooi, Naarden,  vermelding van ‘lezing 17-04’.

Bron afbeelding: Saskia van der Werff