De donuteconomie door Kate Raworth 

19 juni 2018 in Lezing

De economie draait niet langer meer alleen om geld, maar ook om mensen en de planeet. Met de donuteconomie introduceerde de Amerikaanse econoom Kate Raworth een eenvoudig schema om dit uit te leggen. Kom en leer welk raamwerk Kate Raworth gebruikt dat tegemoet komt aan de behoeftes van alles en iedereen op aarde.

Er zijn in de 21ste eeuw meer mensen dan ooit. Mensen die allemaal aan de ene kant een bepaalde levensstandaard willen behouden. Maar aan de andere kant heeft deze levensstandaard een enorme impact op de aarde. Met de donuteconomie kunnen we rekening houden met zowel de menselijke behoeftes als het behoud van de planeet.

Donuteconomie

De donut laat de sociale en de grenzen van de aarde in één afbeelding zien. Zo toont het de hedendaagse uitdagingen en kan het als een kompas voor vooruitgang dienen. De binnenste cirkel is de grens die we niet over willen gaan als het op het welzijn van mensen aankomt. We willen allemaal genoeg eten, een goede huisvesting, toegang tot zorg en onderwijs en een politieke stem. De buitenste cirkel geeft de grens aan die over het milieu gaat. We willen een stabiel klimaat behouden, vruchtbare aarde en een beschermende ozonlaag.

Hoe kan de donuteconomie van Kate Raworth ons helpen bij het maken van de juiste beslissingen? Hoe kan het zowel sociale als  ecologische rechtvaardigheid garanderen?

Na haar lezing gaat Kate Raworth in gesprek over deze thema’s. Is dit de eerste stap in het hervormen van onze ideeën over economie? En hoe kunnen we echt rekening houden met zowel de mens als de aarde? De voertaal is Engels. Tickets vind je hier.

Gerelateerde evenementen


Ubuntu, een Afrikaanse filosofie – Annette Mul

19:45 28 november 2018 Remonstrantse kerk - Haarlem

Ubuntu. Een Zuluwoord, maar een universeel concept. Umntu Ngmuntu Ngbantu...

Drang naar perfectie – Frank Mulder

19:30 - 21:15 5 november 2018 Christus Triumfatorkerk - Den Haag

Steeds meer techniek is erop gericht de mens niet alleen...

Kwetsbaarheid – Christa Anbeek en Rob Compaijen

19.30 - 21.00 25 oktober 2018

We zijn niet van onszelf maar van elkaar, stelt theoloog...

Willen sterven? – Paul van Tongeren

19:45 24 oktober 2018 Remonstrantse kerk - Haarlem

‘Wie anders dan ik zelf zou het recht hebben om...