De avond van de filosofie – Socratesbeker 2019

30 March 2019 in Festival

Met welke vragen houden de beste Nederlandse filosofen van dit moment zich bezig? En wat hebben we aan hun antwoorden?

Beleef het beste van de Nederlandse filosofie in één avond. In samenwerking met de Maand van de Filosofie en de Rode Hoed presenteert The School of Life voor het eerst De Avond van de Filosofie. Op deze bijzondere avond komt de crème de la crème van de Nederlandse filosofie bijeen om hun grootste inzichten met jou te delen. Met argumenten, grappen en gesprekken word je uitgedaagd om alles wat je denkt te weten tussen haakjes te zetten. En op een andere manier te kijken naar de fundamentele vragen van dit moment. Verlaat de zaal weer met een berg aan nieuwe ideeën en minstens evenveel verwarring.

Op deze avond:

Geeft Tim Fransen een komisch/tragisch/filosofisch optreden.
Het thema van de Maand van de Filosofie is dit jaar Ik stuntel, dus ik ben. Hiervoor schreef Tim Fransen het essay van de Maand van de Filosofie: Het leven als een tragiekomedie. Tijdens deze avond voert hij zijn eigen tragiekomedie op, speciaal ontwikkeld voor de Maand van de Filosofie.

Treedt de nieuwe Denker des Vaderlands op.
Om het jaar wordt er een Denker des Vaderlands benoemd die filosofie zoveel mogelijk in de media en het publieke debat brengt. De dag voor het evenement wordt de Denker des Vaderlands van 2019/2020 benoemd. Deze denker gaat ons vertellen waar wij volgens hem/haar in deze tijd meer aandacht voor moeten hebben. Wat zijn de belangrijkste vragen van nu? Wat zien we misschien over het hoofd? En wat kan filosofie voor onze wereld en ons leven betekenen?

Wordt de Socratesbeker voor het beste filosofieboek van het afgelopen jaar uitgereikt.
De nieuwe Denker des Vaderlands ondervraagt de genomineerde over hun ideeën en de jury vertelt over hun keuze. Zo ben je snel op de hoogte van de thema’s en ideeën die het afgelopen jaar hebben geleid tot de hoogstgewaardeerde Nederlandstalige filosofieboeken.

De sprekers

Tim Fransen 
Tim Fransen is cabaretier, schrijver en filosoof. In 2016 debuteerde hij met zijn filosofische cabaretprogramma Het failliet van de moderne tijd. Het werd alom bejubeld en bekroond met de Neerlands Hoop 2016. Ook zijn vervolgvoorstelling Het kromme hout der mensheid werd een grote hit. In 2018 kwam zijn eerste boek Brieven aan Koos (DasMag) uit. Ook dit werd weer zeer goed ontvangen. Toch gaat hij het hebben over stuntelen. Voor de Maand van de Filosofie, dat dit jaar het thema Ik stuntel, dus ik ben heeft hij dit jaar het essay geschreven: Het leven als tragikomedie.

De Denker des Vaderlands
Om de twee jaar word er een nieuwe Denker des Vaderlands benoemd. Deze persoon heeft de opdracht om de filosofie zoveel mogelijk in de media en het publieke debat te krijgen. Op 29 maart wordt de Denker des Vaderlands voor de komende twee jaar benoemd en op 30 maart treedt hij/zij gelijk bij ons op. De eerdere Denker des Vaderlands waren: Hans Achterhuis, René Gude, Marli Huijer en René ten Bos.

De Socratesbeker
De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar – in dit geval dus 2018 – verscheen. De jury bestaat uit Paul Cobben (emeritus-hoogleraar Universiteit van Tilburg), Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden), Lianne Tijhaar (redacteur Filosofie Magazine), Mariska Jansen (publicist en journalist) en Marnix Verplancke (journalist De Morgen en Knack).

Dit jaar bestaat de shortlist uit:

  • Gerben Bakker, Gert Jan Geling – Over politieke correctheid (Boom)
  • Alicja Gescinska – Thuis in muziek (De Bezige Bij)
  • Ben Schomakers – Het begin van de melancholie (Klement)
  • Ad Verbrugge, Jelle van Baardewijk, Govert Buijs – Het goede leven en de vrije markt (Lemniscaat)
  • Paul van Tongeren – Willen sterven (Kok)

Meer info en tickets vind je hier.

Gerelateerde evenementen


Filosofisch café: Het welgetemperde gemoed – Jos Kessels

19:45 23 October 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

In Het welgetemperde gemoed geeft Jos Kessels een aanzet tot...

Alain de Botton on Emotional Intelligence

10:00 - 12:30 12 October 2019 Nationale opera en ballet - Amsterdam

Hoe leid je een goed leven in de 21e eeuw?...

Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...

Einstein en het heelal

13:30 - 15:15 2 October 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

Einstein was behalve wetenschapper ook filosoof. Hij dacht diep na...