Dante’s meesterwerk in de verbeelding

23 March 2020 in Lezing

De ‘Goddelijke Komedie’ van Dante Alighieri (1265-1321) behoort tot de literaire meesterwerken van de Europese cultuur. In honderd zangen beschrijft Dante zijn tocht door de hel over de louteringsberg naar het paradijs.

Als begeleiders heeft hij de dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice en de mysticus Bernard van Clairvaux. Vele kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen laten inspireren door het beeldend taalgebruik van Dante. In deze lezing, gegeven door kunsthistorica Marian van Caspel, wordt Dante’s reis verbeeld aan de hand van werk van Botticelli, Michelangelo, Rodin, William Blake, Dali, Robert Rauschenberg en Juke Hudig.

De Commedia, zoals het werk oorspronkelijk heette, kent een enorme rijkdom aan personages: meer dan zeshonderd historische en mythologische figuren worden bij naam genoemd. Aan vele van deze personen zitten verhalen vast, zoals het ontroerende verhaal van de geliefden Francesca en Paolo, tijdgenoten van Dante. In de tweede kring van de hel, die van de wellustigen, worden zij in een razende storm eeuwig door de lucht rondgesleurd.

Deze lezing is bedoeld als een kennismaking met de Divina Commedia en laat zien dat het verhaal van Dante meer over ons gaat dan dat we zouden kunnen bevroeden.

Bron afbeelding: Dante – wikipedia public domain