Cursus: Joodse Mystiek

10 March 2018 in Cursus

Diverse aspecten van het dagelijks leven belicht vanuit het denken van de joodse mystiek. De joodse mystiek blijkt een visie op de zin van het leven te hebben, die ook de mens van vandaag nog kan aanspreken en hem een verrassende, nieuwe blik kan geven op allerlei kanten van ons leven.

Tijdens deze cursus worden diverse onderwerpen behandeld.

De Tora wordt in de tempel bewaard in een ark, een houten kist. Wat wil dit schijnbaar simpele beeld de mensen van nu zeggen voor zijn dagelijks leven?

De joodse mystiek werkt vaak met het systeem van de sefirot. De goede verstaander zal in de sefirot een diepzinnige verborgen structuur herkennen, met een opdracht voor deze tijd.

Ook gaan we in op de spanning tussen geloof en verstand: heeft het geloof nog een plaats in de huidige wereld die door het rationele lijkt te worden beheerst?

Ten slotte zullen we een nadere uitleg horen over het boek Droomleven van Friedrich Weinreb, dat onlangs verschenen is – een boek rijk aan inhoud, waarover veel te vertellen valt.

Drs. Sjef Laenen leidt deze cursus. Hij studeerde Semitische talen en culturen (hoofdvak: Hebreeuws-Aramees) in Leiden. Ook gaf hij als gastdocent colleges joodse mystiek aan de Universiteit Leiden. Hij schreef diverse boeken op het gebied van joodse mystiek.

Opgave: info@fredeshiem.nl
Kosten incl. overnachting, diner, lunch, koffie en thee, excl. verblijfsbelasting á € 1,50 p.p.p.n.

Foto: Alex Ringer @Freeimages