Vakantieweek op Kreta: Moderne levenskunst met Joep Dohmen

21 mei 2017 in Vakantieweek

Moderne Levenskunst beoogt het moderne individu te ondersteunen bij zijn zoektocht. Behalve de inhoud is ook de aanpak van deze cursus nieuw. Joep Dohmen laat zien dat de filosofie over ons moderne leven veel radicaler denkt dan modieuze zelfhulpboeken van allerlei aard.

Deze cursus is bedoeld voor jong en oud. Voor zowel beginnende enthousiastelingen als voor gevorderden. Voor iedereen die graag een goed leven wil leiden met zichzelf en met anderen, die goed beseft dat dat allesbehalve makkelijk is en die wil weten wat de moderne filosofie hem of haar daarover kan leren. Ruim honderdvijftig jaar geleden zei Sören Kierkegaard: niemand durft ‘ik’ te zeggen.

Joep Dohmne: “Vandaag zegt iedereen ik. In een bekende passage uit The life of Brian van Monty Python (1979) roept Brian vanaf het balkon tegen de massa: you’re all individuals. En de massa schreeuwt terug: Yes, we’re all individuals. Het ‘dikke ik’ is vandaag niet langer een grap. Moderne Levenskunst, zelf mee vorm geven aan je eigen leven, is zowel persoonlijk als maatschappelijk urgent, want zonder persoonlijke vormgeving riskeren we een samenleving van slachtoffers, narcisten en megalomane idioten.”

Verdieping

De cursus laat zien dat de vormgeving van ons leven een holistisch ontwikkelingsproces is in een post-traditionele samenleving. Het gaat bij die vormgeving (Bildung) om jouw eigen manier van denken, voelen en willen, te midden van andere mensen in een bepaalde tijdruimtelijke context. Nieuwe topics in de cursus zijn de praktische levenswijsheid van Hannah Arendt; de omgang met emoties volgens Martha Nussbaum (Woede, 2016); het recente werk van Peter Bieri over respect en zelfrespect; het debat over het goede leven bij Etzioni.

Oefening

Er worden ook oefeningen gedaan. Het gaat immers om praktische filosofie. Daarom zullen we regelmatig gaan oefenen in ‘de kunst van’. Concreet zal het gaan om reflectie (hermeneutiek), conversatie, welsprekendheid, (zelf)respect, omgaan met emoties, aandacht en loslaten, de oriëntatie op het goede.

Inspiratie

We laten ons inspireren door biografische verhalen, documentaires over concrete filosofen, toepasselijke speelfilms, kunstvormen zoals poëzie, muziek en schilderkunst, maar ook door de Kretenzische natuur en de keuken van Kreta.

Klik hier om naar de site van Academie op Kreta te gaan en meer te lezen over deze cursus.

Gerelateerde evenementen


In contact met je vrouwelijke kracht

19:30 - 16:30 27 juli 2018 - 29 juli 2018

Dit is een wederkerend evenement

Dominicanenklooster Huissen

Een weekend voor vrouwen die contact willen maken met hun...

Begin van de zomer Dienst voor ongelovigen

20:00 20 juni 2018 De Rode Hoed Amsterdam

Jonge, eigenzinnige dienst met aandacht voor de wisseling van de...

De grote Titus Brandsma jubileumviering

10:00 - 19:00 15 juni 2018 Stevenskerk

In 2018 viert het Titus Brandsma Instituut zijn 50-jarig bestaan....

Socrateslezing door Stine Jensen

15:00 27 mei 2018 De Rode Hoed Amsterdam

Sinds #metoo is er meer dan ooit publieke aandacht voor...