Cursus boeddhisme door Matthijs Schouten

15 February 2017 in Cursus

Het boeddhisme is geen religie maar een praktische methode gericht op het ontwikkelen van innerlijke vrede en mededogen. Deze methode kan ook voor ons, hier in het westen, van betekenis zijn, welke religie ons ook eigen is.

De cursus is een vervolg op de in voorgaande jaren gegeven cursussen, maar ook met mensen die dit jaar voor het eerst deelnemen wordt rekening gehouden. Op de eerste avond zal de stof van de voorgaande jaren kort herhaald worden.

Meditatie

De belangrijkste praktijk van het boeddhisme is meditatie. Gedurende de vier avonden zal daarom ook onderwijs gegeven worden in meditatie. Hiervoor zal een techniek gebruikt worden die in vrijwel alle boeddhistische scholen wordt toegepast: concentratie op de ademhaling. Met deze techniek kan geleidelijk een zekere geestelijke rust ontwikkeld worden.

Prof. dr. Matthijs G.C. Schouten studeerde biologie, vergelijkende godsdienst- wetenschappen en Keltische taal- en letterkunde. Tegenwoordig werkt hij bij de Nederlandse overheid op het gebied van de natuurbescherming en heeft hij een leerstoel aan de Wageningen University en aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland). Daarnaast is hij meditatieleraar in de Birmaanse boeddhistische traditie.

De cursus start op 15 februari en wordt vervolgd op 22 februari, 1 maart en 8 maart.

Bron foto: Pixabay