Van vrijzinnig naar rechtzinnig. De twee muziekwerken van Arnold Schoenberg.

10 March 2018 in Cursus

Moses und Aron (1930-1932) en Kol nidre (1938) van Arnold Schoenberg staan op 10 en 17 maart centraal. Deze cursus bestaat uit een toelichting op de twee werken en een gezamenlijke beluistering ervan aan de hand van de tekst in Nederlandse vertaling.


Voor Vrijzinnig Centrum Amsterdam hield Erik Visser tien bijeenkomsten over ‘vrijzinnigheid in muziek’ (2007-2016). Hij baseerde zich op het inzicht, dat vrijzinnigheid de uitkomst is van een vrijwillige uittocht uit de rechtzinnigheid. Zijn thema: “Hoe begeleidde dan, in onze historie, de muziek een beweging van orthodox naar vrijzinnig?”

Arnold Schoenberg

Nu twee jaar kiest Erik de omgekeerde richting: van vrijzinnig terug naar rechtzinnig. De grote expressionistische componist, schilder en denker Arnold Schoenberg (1874-1951) ging deze weg. Geboren in de late Romantiek, werd hij atonaal componist in 1909: vrijzinnigheid zonder weerga. Om in de erop volgende jaren voor zichzelf een nieuw systeem te ontwikkelen: de twaalftoonstechniek (1923). Schoenberg verenigde zijn tocht naar zelfgekozen hernieuwde compositorische ordening met zijn terugkeer tot het Jodendom (1933).

Geef je op bij Erik Visser via e-mail: e.visser16@upcmail.nl

Bron afbeelding: Burst via Pexels