Constantia. Over soepelheid en standvastigheid – Pieter Ippel

26 February 2019 in Lezing

Woon je in Zeeland en mag het geloof voor jou wel een tikkeltje lichter? Dan is de Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen wat voor jou.

De aanleiding voor de (interactieve) lezing is een boek van Justus Lipsius (Joost Lips) uit 1584, dat heet “Standvastigheid in tijden van algemene rampspoed”. Lipsius (afkomstig uit Leuven) was beïnvloed door de filosofie van de Stoa en was op het moment van schrijven hoogleraar in Leiden. De vraag is of we ‘standvastigheid’ eigenlijk wel een deugd vinden, omdat in een steeds veranderende samenleving soepelheid en openheid de toon aangeven. Waar staan we voor en wat zijn de waarden (en instituties) die we willen doorgeven?

Prof. dr. Pieter Ippel is geboren tijdens de watersnood in Werkendam, studeerde wijsbegeerte, criminologie en Nederlands recht aan de VU in Amsterdam. Hij was verbonden aan beide universiteiten in Amsterdam, die in Nijmegen en die van Utrecht en werkte voor de Rijksoverheid. Op dit moment is hij hoogleraar rechtsgeleerdheid aan het University College Roosevelt. Hij publiceerde onder meer de boeken “Modern recht en het goede leven. Over gezondheid, milieu en privacy” (2002) en “De binnenkant. De praktijk van recht en ethiek in de psychiatrie” (2012).

Meer weten of aanmelden? Dat kan via José Viveen 0118-593312 of joseviveen@hotmail.com

Bron afbeelding: UCR