Christa Anbeek in Café Zin

22 November 2018 in Lezing

Café Zin biedt op 22 november het woord aan Christa Anbeek, hoogleraar in de Remonstrantse Theologie aan de VU. Na een interview over haar pas verschenen boek ‘Joseph en zijn broer’ zal ze met toehoorders in gesprek gaan over de fragiliteit van het bestaan en het taboe dat er nog steeds heerst op zelfdoding.

Eerder schreef Anbeek al de boeken Overlevingskunst en Berg van de ziel, de laatste werd een bestseller. Anbeek schaamde zichzelf, dat ze dertig jaar na de zelfdoding van haar vader en broer het verlies nog niet kon loslaten. Het resultaat is haar onlangs verschenen boek ‘Voor Joseph en zijn broer’. Het boek is gericht aan haar kleinzoon Joseph en zijn nog ongeboren broertje. “Joseph is zo klein dat hij nog niet kan lezen. Toen ik nog jong was verloor ik in korte tijd mijn moeder, vader en mijn jongste broer, de laatste twee door zelfdoding. Ik wilde graag die lijn van destructie ombuigen naar iets positiefs”, licht Anbeek toe.

Zelfdoding

Zelfdoding geeft volgens haar een complexe dynamiek. “Als je achter blijft als nabestaande na een zelfdoding dan
kun je last krijgen van een schuldgevoel. Degene die overleden is heeft er namelijk zelf voor gekozen om bij jou weg te gaan. Toen ik  kinderen kreeg heb ik mijn vader zo gemist, ik had zo graag gewild dat hij mijn dochter had gezien. Ook bij het behalen van mijn diploma waren diegene die hadden moeten applaudiseren er niet. Het ingewikkelde was dat dit ook nog hun eigen keuze was.”

Tijdens Café Zin wordt Anbeek geïnterviewd over haar boek. Het is haar missie dat mensen meer met elkaar in gesprek gaan over suïcide. Meer informatie op www.johanneskerk.nl.

Bron afbeelding: Christa Anbeek / Corbino