Boekpresentatie: Thomas van Aquino, Over het zijnde en het wezen

1 December 2017 in Boekpresentatie

Rudi te Velde vertaalde De ente et essentia van Thomas van Aquino. Op zaterdag 1 december wordt het boek gepresenteerd in Utrecht. 

Zolang de theologie van Thomas van Aquino in de belangstelling van theologen staat, is het belangrijk serieuze aandacht te blijven schenken aan zijn filosofie, met name aan de methode van filosofische analyse die aan zijn theologie ten grondslag ligt. Zonder filosofie vaart de theologie niet wel.

Op deze boekpresentatie wordt een nieuwe vertaling plus commentaar van Thomas’ werk ‘Over het zijnde en het wezen’ (De ente et essentia) gepresenteerd. Dit werk heeft in de traditie altijd een grote populariteit genoten als een geschikte introductie tot Thomas’ filosofie. Het geeft een goede indruk van de manier waarop hij de grondbegrippen van ons denken van de werkelijkheid analyseert en verheldert, en natuurlijk ook hoe God, uitgaande van deze grondbegrippen, gedacht moet worden.

Om 14:00 geeft Henk Schoot (directeur van het Thomas Instituut te Utrecht en docent systematische theologie van de Tilburg University), een welkomstwoord. Het programma wordt gevolgd door een inleiding van Rudi te Velde (schrijver van het boek en bijzonder hoogleraar in de wijsbegeerte van Thomas van Aquino van de Tilburg University). Daarna volgt een reactie van Harm Goris (universitair docent systematische theologie) en van Jacco Verburgt (onderzoeker Thomas Instituut te Utrecht). Vervolgens is er ruimte voor vragen en discussie. De dag wordt tenslotte afgesloten met een borrel vanaf 16:00 uur.

Voor meer informatie en om u aan te melden, klik hier.

Let op: locatie is Katholieke Theologische Universiteit Nieuwegracht 61, Utrecht

Lees hier alvast een boekfragment.

Bron afbeelding: Wikipedia

Gerelateerde evenementen


Filosofisch café: Het welgetemperde gemoed – Jos Kessels

19:45 23 October 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

In Het welgetemperde gemoed geeft Jos Kessels een aanzet tot...

Alain de Botton on Emotional Intelligence

10:00 - 12:30 12 October 2019 Nationale opera en ballet - Amsterdam

Hoe leid je een goed leven in de 21e eeuw?...

Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...

Einstein en het heelal

13:30 - 15:15 2 October 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

Einstein was behalve wetenschapper ook filosoof. Hij dacht diep na...